S-300
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

S-300 se pojavio u 20. veku kao možda najistaknutiji i najprepoznatljiviji protivvazdušni odbrambeni sistem na svetu i njega koriste kako u više rodova ruske vojske, tako i od strane niza stranih kupaca od Kine i Vijetnama do Alžira. i Irana.

Ovo je analiza kako je porodica sistema protivvazdušne odbrane S-300P dokazala svoje mogućnosti koje su radikalno poboljšane sa početkom proizvodnje serije S-300PMU, koja je počela da ulazi u upotrebu od 1992. godine i pruža važan uvid u evoluciju sistema PVO i kako je ona stekla tako značajan položaj u sistemu odbrane Rusije.

Postsovjetske varijante sistema PVO S-300PMU1/2, uključujući i S-400, imaju sposobnosti neprepoznatljive iz sovjetskih vremena sistema PVO S-300P/PS/PT sistema srednjeg dometa i mogu da rade u mnogo širem spektru uloga odbrane vazdušnog prostora.

Nažalost, Srbija nije iskoristila ponudu Ruske Federacije i ponuđeni ruski kredit od milijardu i po USD koji je bio aktuelan od 2012. do 2015. godine, kada se u okviru ovog paketa nabavke novog ruskog naoružanja moglo nabaviti dva diviziona sistema PVO S-300PMU2.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading