CRNA GORA UBRZO DOBIJA NOVU VLADU?! Pokret Evropa Sad obezbedio 43 glasa podrške
Foto: Printscreen

Zvanični razgovori Pokreta Evropa sad i ostalih političkih aktera o formiranju nove vlade trebalo bi da počnu nakon utvrđivanja konačnih rezultata izbora, međutim, neformalni pregovori uveliko su u toku, a iz tog pokreta, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, računaju da su već obezbedili 43 glasa podrške.

PES, koji će imati 24 poslanika u novom skupštinskom sazivu, kao buduće partnere vidi 10 poslanika svih stranaka manjinskih naroda, sedam Demokrata i dva Socijalističke narodne partije (SNP), pišu Vijesti i dodaju da to nije ukupna brojka na koju računaju u PES-u, s obzirom na to da ciljaju veću podršku i da su najavili da su otvoreni za razgovore s koalicijom „Za budućnost Crne Gore“, koja će imati 13 poslanika.

Inače, predsednik DNP i nosilac izborne liste „Za budućnost Crne Gore“ Milan Knežević potvrdio je da postoji određena nezvanična komunikacija na temu formiranja nove crnogorske vlade, što se, kako kaže, njemu čini više kao neko „opipavanje terena“.

Podsetimo, za izbor vlade potreban je 41 glas, od ukupno 81 u parlamentu. Prema nepotvrđenim informacijama, ako do navedenog dogovora dođe, Demokratama bi mogla da pripadne pozicija šefa Skupštine, koju je njihov lider Aleksa Bečić obavljao od jeseni 2020. do februara prošle godine.

Iz PES su pre par dana saopštili da će zvanično otpočeti pregovore o formiranju vlade nakon proglašenja konačnih rezultata nedavnih parlamentarnih izbora. Državna izborna komisija bi to trebalo da učini do 26. juna, do ponoći.

Gotovo je izvesno, pišu Vijesti, da se to do tada neće desiti, a jedan od razloga je, kažu, to što se očekuje da pred Ustavnim sudom bude više žalbi na rešenja DIK-a, o kojima sud ne može ekspresno da odluči.

Nakon što budu proglašeni konačni rezultati izbora, teče rok od 15 dana za održavanje konstitutivne sednice novoizabranog saziva Skupštine. Potom, u roku od 30 dana od dana konstituisanja parlamenta, predsednik države predlaže mandatara za sastav vlade, nakon čega mandatar ima 90 dana da predloži kabinet.

Dritan kod kralja Čarlsa

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović će ubrzo ostati bez fotelje, a po svemu sudeći on neće biti ni deo nove vlade. Inače, Abazović je pre par dana prisustvovao prijemu koji je povodom Konferencije o obnovi Ukrajine organizovao Njegovo Kraljevsko Visočanstvo kralj Čarls Treći u Sent Džejms palati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading