HOLANĐANI OBAVESTILI CIA? Podaci objavljeni na nacionalnoj televiziji, plan o sabotaži gasovoda su svi znali
EPA

Holandska obaveštajna agencija izvestila je američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) o navodnom ukrajinskom planu iz juna 2022. da digne u vazduh Severni tok, izvestila je u utorak holandska nacionalna televizija NOS.

U izveštaju NOS-a, koji je sastavljen uz pomoć vodećih nemačkih medija, nisu navedeni njihovi izvori, navodi Rojters.

U njemu se navodi da je holandska vojna obaveštajna agencija MIVD upozorila CIA na postojanje takvog plana, što je dovelo do upozorenja Vašingtona Kijevu da ne napada gasovod.

Eksplozije su u septembru uništile su cevovode Severni tok 1 i 2 koji su prenosili gas iz Rusije u Nemačku ispod Baltičkog mora. Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske. Obe zemlje su rekle da su eksplozije bile namerne, ali tek treba da se utvrdi ko je odgovoran. 

Vašington i NATO su incident nazvali "činom sabotaže". Moskva je optužila istražitelje da odugovlače i pokušavaju da prikriju ko stoji iza napada. Ukrajina negira odgovornost.

Istraživački novinar Simor Herš otkrio je da SAD stoje iza sabotaže Severnog toga, u saradnji sa Norvežanima i ocenio da tvrdnjama da Ukrajinci stoje iza sabotaže pokušavaju da zamažu oči javnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading