PEKING POVEĆAVA NUKLEARNI POTENCIJAL Smit: Kina postaje svetska sila
Foto: Alo/Shutterstock

Druge atomske sile nastavile su da modernizuju svoje kako raste geopolitičke tenzije, pokazuju izveštaji.

"Približavamo se, ili smo možda već stigli, kraju dugog perioda opadanja broja nuklearnog oružja širom sveta", rekao je za AFP Dan Smit, direktor Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Ukupna količina nuklearnih bojevih glava među devet nuklearnih sila — Britanijom, Kinom, Francuskom, Indijom, Izraelom, Severnom Korejom, Pakistanom, Rusijom i Sjedinjenim Državama — smanjena je na 12.512 na početku 2023. godine, sa 12.710 na početku 2022. , navodi SIPRI.

Od toga, 9.576 je bilo u "vojnim zalihama za potencijalnu upotrebu", 86 više nego godinu dana ranije.

SIPRI pravi razliku između zaliha zemalja dostupnih za upotrebu i njihovog ukupnog inventara — koji uključuje starije zalihe koje treba demontirati.

"Zalihe su upotrebljive nuklearne bojeve glave, a ti brojevi počinju da rastu“, rekao je Smit, napominjući da su brojke još uvek daleko od preko 70.000 viđenih tokom 1980-ih.

Najveći deo povećanja bio je iz Kine, koja je povećala svoje zalihe sa 350 na 410 bojevih glava, prenosi B92.

Indija, Pakistan i Severna Koreja su takođe povećale svoje zalihe, a Rusija je porasla u manjoj meri, sa 4.477 na 4.489, dok su preostale nuklearne sile zadržale veličinu svog arsenala.

Rusija i Sjedinjene Države zajedno i dalje imaju skoro 90 odsto ukupnog nuklearnog naoružanja.

"Velika slika je da smo imali više od 30 godina od pada broja nuklearnih bojevih glava i vidimo da se taj proces sada bliži kraju", rekao je Smit.

Istraživači u SIPRI-ju su takođe primetili da su diplomatski napori na kontroli nuklearnog naoružanja i razoružanja pretrpeli neuspehe nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Na primer, Sjedinjene Države su suspendovale svoj "bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti" sa Rusijom nakon invazije.

Moskva je u februaru objavila da suspenduje učešće u Ugovoru o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja iz 2010. (Novi START).

SIPRI je u saopštenju naveo da je to "poslednji preostali sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja koji ograničava ruske i američke strateške nuklearne snage".

Istovremeno, Smit je rekao da se povećanje zaliha ne može objasniti ratom u Ukrajini jer je potrebno duže vreme za razvoj novih bojevih glava i da je najveći deo povećanja bio među zemljama koje nisu direktno pogođene.

Kina je takođe mnogo investirala u sve delove svoje vojske kako su njena ekonomija i uticaj rasli.

"Ono što vidimo je da Kina postaje svetska sila, to je realnost našeg vremena", rekao je Smit.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading