PUTIN OJAČAO VEZE SA KLJUČNIM VOJNIM SAVEZNIKOM Vašington zabrinut: Rusiji stiže moćno savremeno oružje preko Kaspijskog mora!
Alo! Ilustracija A.V.

Bela kuća saopštila je danas da izgleda da Rusija produbljuje saradnju u oblasti odbrane sa Iranom, kao i da je upotrebila na stotine iranskih dronova za napade na Ukrajinu.

Bela kuća je navela, pozivajući se na novootkrivene informacije, da se iranski dronovi dopremaju preko Kaspijskog mora, a da se zatim koriste za ruske napade na Ukrajinu.

- Rusija koristi iranske bespilotne letelice poslednjih sedmica za udare na Kijev i teroriše ukrajinsko stanovništvo, a čini se da se vojno partnerstvo Rusije i Irana produbljuje - rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Kirbi je istakao da su SAD takođe zabrinute što Rusija sarađuje sa Iranom na proizvodnji iranskih bespilotnih letelica na ruskoj teritoriji, preneo je Rojters. Kirbi je rekao da SAD imaju informacije da Rusija dobija materijal iz Irana potreban za izgradnju pogona za proizvodnju dronova koji bi mogao biti u potpunosti operativan početkom sledeće godine u ruskoj specijalnoj ekonomskoj zoni Alabuga.

Iran dobija vojnu opremu iz Rusije u vrednosti od više milijardi dolara, uključujući helikoptere i radare, naveo je Kirbi, ocenjujući da je saradnja dve zemlje u oblasti odbrane štetna za Ukrajinu, susede Irana i međunarodnu zajednicu. Kirbi je rekao da su transferi dronova predstavljali kršenje pravila Ujedinjenih nacija i da će SAD nastojati da se Rusija i Iran pozovu na odgovornost. Kirbi je rekao da će SAD nastaviti da uvode sankcije uključenim akterima.

Blog uživo: Rat u Ukrajini – 471. dan!

Iran je priznao da je poslao dronove u Rusiji, ali da je to bilo pre napada Rusije na Ukrajinu, piše Informer.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading