ODBIJENA ŽALBA DŽULIJANA ASANŽA Osnivač Vikiliksa biće izručen SAD po kratkom pospuku
EPA/MAX NASH

Žalba osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža na odluku o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama koje ga terete za špijunažu, odbijena je, preneo je britanski "Dejli mejl".

Presuda je uručena privatno u Višem sudu u ponedeljak.

Asanž je podneo žalbu prošlog juna nakon što je bivša ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala odluku o njegovom izručenju Americi. Supruga osnivača "Vikiliksa" Stela izjavila je da će se Asanž žaliti na ovu odluku.

To će biti poslednja šansa poznatom novinaru i uzbunjivaču da promeni odluku o njegovom izručenju pre nego što sve njegove mogućnosti pred britanskim sudovima budu istrošene.

Britanski medij navodi da i dalje postoji šansa da odluka o izručenju bude stopirana u poslednjem trenutku i to intervencijom sudija iz Evrope.

 

 

Naime, u decembru Asanž je podneo žalbu Evropskom sudu za ljudska prava. Kako bi sada obustavili izručenje, evropski sud trebalo bi da izda hitnu zabranu pozivajući se na tzv. Pravilo 39 koje omogućava sudiji da blokira bilo kakvu pravnu radnju dok se ne odluči o valjanosti predmeta. Ova mera najčešće se koristi kako bi se zaustavila ekstradicija tražilaca azila kod kojih postoji strah da će biti sudski gonjeni ako se vrate u zemlju.

Takva odluka bila bi vrlo kontroverzna i verovatno bi bila viđena kao još jedan napad na britanski suverenitet, pojačavajući pozive da Velika Britanija napustio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

U međuvremenu, zvaničnici britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova pripremaju dokumentaciju potrebnu za izručenje Asanža po kratkom postupku. Ako ne bude drugih pravnih radnji, njegovo izručenje moglo bi da se dogodi u narednih nekoliko nedelja.

Asanžov slučaj smatra se jednom od najdužih pravnih bitaka oko izručenja u poslednjoj deceniji.

Američke vlasti terete Asanža za objavljivanje više od 500.000 dokumenata, procurilih 2010. i 2011. godine u vezi sa ratovima u Iraku i Avganistanu.

Ako bude osuđen u SAD, Asanž se suočava sa mogućom kaznom do 175 godina zatvora, rekli su njegovi advokati.S druge strane, američka vlada tvrdi da će njegova kazna verovatno biti između četiri i šest godina.

Odluku o Asanžovom izručenju prvobitno je okružni sudija u Vestminsterskom sudu za prekršaje blokirao u januaru 2021. zbog rizika od samoubistva. Ali ova odluka je poništena na Višem sudu nakon što su američke vlasti dale uveravanja da će Asanž biti pošteđen veoma ograničenih zatvorskih uslova.

Asanžovi advokati juče su rekli da niko nije dostupan da komentariše slučaj koji je u toku.

Asanžova supruga, advokat za ljudska prava Stela Asanž, napisala je na Tviteru da će njen muž sledeće nedelje ponovo podneti zahtev za žalbu Višem sudu.

"Stvar će se zatim staviti na raspravu pred dvojicom novih sudija u Višem sudu i mi ostajemo optimisti da ćemo pobediti i da Džulijan neće biti izručen Sjedinjenim Državama gde se suočava sa optužbama koje bi mogle dovesti do toga da potroši ostatak života u zatvoru maksimalne bezbednosti zbog objavljivanja istinitih informacija koje su otkrile ratne zločine koje je počinila američka vlada", napisala je Asanžova supruga.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading