SLABA PODRŠKA AMERIKANCIMA Evropljani izneli stav o mogućem sukobu Kine i SAD
Foto: Shutterstock/shutterstock

Istraživanje koje je Evropski savet za spoljne odnose sproveo u 11 zemalja pokazuje da bi sam 23 procenata građana podržalo učešće Amerike u potencijalnom sukobu oko Tajvana

Samo 23 odsto ispitanika bi  u slučaju sukoba stalo na na stranu SAD, dok  bi 62 odsto želelo da ostane neutralno. Čak i u izrazito „ proamerički“ nastrojenoj Poljskoj 51 odsto ispitanika želelo da ostane neutralno u slučaju da dođe do sukoba SAD- Kina.

Anketa je deo studije ove međunarodne nevladine organizacije sa sedištem u Berlinu koja pokazuje da  skoro polovina žitelja Evrope (43 odsto) i dalje vide Kinu kao neophodnog partnera sa kojim bi želeli da sarađuju.

Građani teže da ostanu po strani u američko-kineskom sukobu i nerado bi da prekinu saradnju sa Pekingom, čak i ako prepoznaju neke rizike u kineskom ekonomskom prisustvu u Evropi, poručuju istraživači ovog „tink-tanka“.

Istraživanje je urađeno kako bi se opipao puls građana usled žestoke političke debate kako bi Evropska unija trebalo da se postavi prema Kini. Eksperti Evropske komisije inače završavaju strategiju ekonomske bezbednosti evro bloka koja će biti predložena 20. juna. Planeri bi trebalo da preporuče članicama EU načine za „odvikavanje“ preterane zavisnosti evropske privrede od kineske ekonomije u ključnim oblastima. Te preporuke bi pomogle EU u kontroli investicija evropskih kompanija u Kinu. Ali najava ovog kontroverznog poteza je uznemirio kompanije i neke države članice EU koje žele da nastave slobodno da trguju sa Kinom.

Već ove nedelje EU bi mogla da postigne dogovor za prve sankcije kineskim firmama zbog prodaje zabranjene evropske visokotehnološke robe ruskim vojnim kupcima.

Rezultati istraživanja pokazuju da su evropski građani  bliži stavovima Emanuela Makrona prema Kini nego šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen“, ističu istraživači, prenosi „Saut Čajna morning post“.

„Građani ne vide Kinu kao silu koja izaziva i želi da potkopa Evropu i ne prihvataju nametnuti narativ „demokratija protiv autokratije“ koji promoviše Bajdenova administracija.

Ipak, 41 odsto Evropljana bi podržalo sankcije prema Kini ako Peking obezbedi isporuke oružja Rusiji, čak i ako bi to ozbiljno nanelo štetu zapadnim ekonomijama dok se 38 procenata tome protivi. Ispitanici, inače vide Rusiju kao sve mlađeg partnera u njenim odnosima sa Kinom.

Oni su takođe oprezni prema kineskim investicijama u Evropi: velika većina smatra da je „neprihvatljivo“ da kineske kompanije poseduju evropske luke, mostove, novine, fudbalske timove ili tehnološke kompanije.

Ovo istraživanje javnog mnjenja o odnosu prema Kini na sprovedeno je u aprilu u Austriji, Bugarskoj, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Španiji i Švedskoj na uzorku od 16.168 ispitanika, piše Politika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading