EKONOMSKI PRITISAK NA LUKAŠENKA Velika Britanija uvela nove sankcije Belorusiji zbog podrške Rusiji
Foto: EPA/SHAMIL ZHUMATOV

Britanska novinska agencija Rojters navodi da je Belorusija, koju predvodi predsednik Aleksandar Lukašenko od 1994. godine, najveći saveznik Rusije od bivših sovjetskih republika, i dozvolila je da njena teritorija služi za napad na Ukrajinu.

Prošlog meseca, Rusija je donela odluku o razmeštanju taktičkog nuklearnog naoružanja na belorusku teritoriju.

"Ovaj novi paket stavlja ekonomski pritisak na Lukašenka i njegov režim, koji aktivno podržava ruske ratne napore i ignoriše ukrajinski teritorijalni integritet", naveo je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džejms Kleverli.

U novi paket sankcija uključeni su zabrana uvoza zlata, cementa, drveta i gume iz Belorusije, dok će biti zabranjeno da se Minsku isporučuju novčanice, izvoze mašine, kao i roba, tehnologije i materijal koji bi mogao da se koristi za proizvodnju hemijskog i biološkog oružja.

Britanija je takođe rekla da će moći da spreči označene beloruske medijske kuće da "šire propagandu u Velikoj Britaniji".

London će, takođe, preduzeti mere protiv onih koji zabolaze sankcije, uključujući limitiranje sredstava koje Belorusija može da prikupi, daljom zabranom pristupa Belorusiji britanskom finansijskom tržištu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading