Hipersonična raketa
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Iran je predstavio novu hipersoničnu raketu za koju tvrdi da može da putuje brzinom do 15 maha. Predsednik Ebrahim Raisi izjavio je da će novo oružje pomoći da se obezbedi „trajna bezbednost“ u regionu.

Nazvan "Fattah", što na farsiju znači "osvajač", raketu su u utorak objavili najviši zvaničnici na događaju u Teheranu. Oni su izjavili da će projektil biti prvi u novoj generaciji oružja za iranske snage, prenose lokalni mediji.

„Danas osećamo da je formirana sila odvraćanja. Ova moć je sidro trajne bezbednosti i mira za zemlje regiona“, rekao je predsednik Raisi na ceremoniji.

Hipersonična raketa Fattah

EPA/SEPAH NEWS

 

Brigadni general Amir Ali Hadžizadeh, koji je na čelu elitnih Vazdušno-kosmičkih snaga Korpusa garde islamske revolucije, takođe je podelio detalje o oružju, navodeći da ima maksimalni domet od oko 1.400 km (870 milja). Iako zvaničnici nisu podelili nijedan snimak kako Fatah uspešno pogađa metu, Hadžizadeh je rekao da je motor rakete prošao test na zemlji bez problema.

„Ne postoji sistem koji može da parira ili da se suprotstavi ovoj raketi“, tvrdi general.

 

 

Nastavio je da prikaže model Fataha na bini, izgleda da pokazuje da projektil ima pokretnu raketnu mlaznicu, što joj je verovatno omogućavalo da promeni kurs usred leta kako bi izbegao protivvazdušnu odbranu.

Saopštenje od utorka usledilo je nedugo nakon što je Teheran rekao da će ponovo otvoriti svoju diplomatsku misiju u Saudijskoj Arabiji nakon godina neprijateljstva sa zalivskim kraljevstvom, a poklopilo se sa poslednjim putovanjem američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Rijad.

Hadžizadeh je prvobitno tvrdio da je Islamska Republika razvila svoje hipersonično oružje krajem prošle godine, iako u to vreme nije ponudio nikakve dokaze za tu tvrdnju i podelio je nekoliko detalja o sistemu. Do danas je samo mali broj nacija uspešno postavio hipersoničnu municiju s obzirom na naprednu tehnologiju, uključujući SAD, Rusiju i Kinu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading