NEMCI ZABRINUTI - NEĆE IMATI KO DA RADI! Sve više deficitarnih zanimanja
Foto: Alo/Shutterstock

Nemačkoj nedostaje kvalifikovana radna snaga, a u 2022. godini su registrovana uska grla u svakoj šestoj profesiji, zaključak je godišnjeg istraživanja nemačke Savezne agencije za rad.

Najviše su tražene medicinske sestre, profesionalni vozači, medicinski specijalisti, radnici u građevinskom sektoru, osobe koje su zadužene za negu dece, inženjeri u auto-industriji, navedeno je na sajtu ove agencije. 

Na nivou specijalista i stručnjaka traženi su farmaceuti, arhitekte i profesije u IT sektoru.

U 2022. godini je zabeležen i nedostatak zaposlenih u sektoru usluga, ugostiteljstvu i u hotelijerstvu, a traženi su i radnici u metalurgiji i vozači autobusa, što je promena u odnosu na 2021. godinu, kada u tim sektorima nisu zabeležena "uska grla".

Broj zanimanja u kojima se beleži nedostatak zaposlenih naglo je porastao 2022. godine. Nedostatak radne snage je zabeležen u 200 od oko 1.200 zanimanja, što je za 52 više nego godinu dana ranije.

Za svoju analizu nedostatka kvalifikovanih radnika nemačka Savezna agencija za rad i zapošljavanje razmatra oko 1.200 profesija i ocenjuje ih na osnovu 14 indikatora. 

O "uskom grlu" se govori kada šest indikatora pretežno ukazuje na nedostatak radne snage. Ukupno 157 zanimanja  se nalazi pod posebnim nadzorom, pošto su u njima moguća "uska grla". U ovu kategoriju spadaju, između ostalog, kancelarijski službenici, zaposleni u prodaji ili radnici u skladištu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading