POVEĆAVA SE ZABRINUTOST ZAPADA Iran prikazao prvu hipersoničnu balističku raketu domaće proizvodnje
Foto: Alo/shutterstock

Objavljene su slike rakete sa imenom "Fatah", koja je prikazana na ceremoniji kojoj su prisustvovali predsednik Ebrahim Rahisi i vrhovni komandanti iranske Revolucionarne garde.

To će povećati zabrinutost Zapada u vezi sa raketnim sposobnostima Teherana, ocenjuje Rojters i dodaje da hipersonične rakete mogu da lete najmanje pet puta brže od brzine zvuka i na složenoj putanji i da ih to čini teškim za presretanje.

Prošle godine, Iran je saopštio da je proizveo hipersoničnu balističku raketu koja može da manevriše u atmosferi i van nje. Prema navodima iranskih medija, zbog velikih taktičkih sposobnosti Fatah može da gađa "napredne protivraketne sisteme neprijatelja i predstavlja veliki generacijski skok u raketnoj industriji". Fatah ima domet od 1.400 kilometara i pogađa metu brzinom od 13 do 15 maha.

Zabrinutost zbog iranskih balističkih projektila doprinela je odluci tadašnjeg predsednika SAD da 2018. odustane od nuklearnog sporazuma Teherana sa šest velikih sila iz 2015. godine, a pregovori o njegovom obnavljanju su u zastoju od prošlog septembra, navodi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading