Robert Hansen
Foto: EPA/EPA PHOTO FBI/FILES/kb/gd/eh/mr

Jedan od najozloglašenijih američkih špijuna, Robert Hansen, pronađen je mrtav u ponedeljak u zatvoru maksimalne bezbednosti u Koloradu, rekao je portparol Biroa za zatvore za ABC Njuz.

Nešto pre 7 sati ujutru u ponedeljak ujutru po lokalnom vremenu, Hansen (79) je pronađen mrtav u svojoj ćeliji, rekao je zvaničnik.

Zločini koje je Hansen počinio bili su neki od najopasnijih u američkoj istoriji.

Počevši od 1985. godine, Hansen je radio sa špijunima iz Sovjetskog Saveza, koristeći pseudonim „Ramon Garsija“.

Pružanje visoko poverljivih informacija o nacionalnoj bezbednosti u zamenu za 1,4 miliona dolara, prema FBI, bio je razlog hapšenja i doživotnoh zatvora.

Hansen je koristio šifrovane komunikacije, „mrtve štekove“, uključujući i onaj nedaleko od Vašingtona, u parku u okrugu Ferfaks u Virdžiniji, i druge metode da bi pružio informacije KGB-u i Sovjetskom Savezu.

Robert Hansen

EPA PHOTO FBI/FILES/kb/gd/eh/mr

 

U više od 20 odvojenih prilika, Hansen je ostavljao pakete ruskim vlastima na raznim lokacijama širom Vašingtona, saopštio je FBI, ukupno više od 6.000 stranica poverljivog materijala. Neki od materijala su korišćeni za lov na poverljive izvore u Rusiji, navodi vlada.

Nakon što je FBI uhapsio analitičara CIA Oldriča Ejmsa, koji je osuđen zbog optužbi za špijunažu, agencije su shvatile da postoji krtica unutar FBI. Hansen, koji je radio u Stejt departmentu kada je FBI shvatio da je on potencijalno špijun, vraćen je u sedište FBI-ja i dobio je lažni zadatak, prema detaljima iz slučaja.

„Dok je delovao kao viši agent u sovjetsko-ruskom kontraobaveštajnom programu u sedištu FBI, Hansen je izdao svoju zemlju za novac i naneo veliku štetu nacionalnoj bezbednosti SAD otkrivajući značajnu količinu veoma osetljivih obaveštajnih podataka SAD, status tekućih istraga FBI-a, i identitet ljudskih izvora“, rekao je on. „Kao što su mediji preneli nakon njegovog hapšenja, njegove radnje su dovele do smrti tih izvora u Rusiji ili drugde, i najverovatnije je otežalo zamenu njihovog postavljanja i pristupa obaveštajnim temama u određenom vremenskom periodu, ako ikada ."

Hansen se 6. jula 2001. izjasnio krivim po 15 tačaka za špijunažu. 10. maja 2002. osuđen je na doživotni zatvor bez uslovnog otpusta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading