STUDIRAO U SAD Ko je novi Erdoganov šef diplomatije?
Foto: Alo/shutterstock

Fidan (54), koji je bio šef Obaveštajne službe Turske, danas je zamenio Mevluta Čavušoglua, postavši drugi ministar spoljnih poslova sa vojnim iskustvom od nastanka moderne Turske. On je već vodio pregovore o unapređenju diplomatskih odnosa sa zemljama kao što su Egipat, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak i Sirija, navode upućeni, tražeći da ne budu identifikovani zbog osetljivosti informacija.

Ministarstvo spoljnih poslova nije moglo odmah da se dobije za komentar.

"Promena Turske u spoljnoj politici je u skladu sa činjenicama da je održavanje njene nezavisne politike u širem regionu postalo teže“, rekao je Nihat Ali Ozkan, strateg u Fondaciji za istraživanje ekonomske politike u Ankari.

 

 

"Fidanovo jedinstveno iskustvo u radu i sa državnim i nedržavnim akterima moglo bi mu pomoći da se nosi sa ozbiljnim spoljnopolitičkim pitanjima", dodao je.

Na zapadnom diplomatskom frontu, Turska je bila pod pritiskom Vašingtona da pristane da ratifikuje kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u pre nego što potencijalno dobije podršku za kupovinu američkih borbenih aviona F-16. Ankara je zabrinuta zbog antiturskih protesta održanih u Stokholmu tokom vikenda i želi da Švedska suzbije aktivnosti kurdskih grupa u zemlji, navode izvori.

Fidan je služio kao podoficir u Oružanim snagama Turske, a studirao je u SAD. Takođe predvodio je i međunarodnu humanitarnu grupu TIKA. Zatim je postao savetnik za spoljnu politiku i bezbednost tadašnjeg premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji je prošlog meseca ponovo pobedio u trci za predsednika, piše RT Balkan.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading