Tramp
Foto: EPA/EPA-EFE/CJ GUNTHER

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens kandidovaće se za republikansku predsedničku nominaciju 2024, prema današnjem podnesku Federalnoj izbornoj komisiji (FEC).

Rojters nije bio u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost podneska na sajtu FEC-a. Pens (63) ce svoju kampanju za rano nominovanje pokrenuti video snimkom i govorom u sredu u državi Ajova, rekla su za Rojters prošle sedmice tri izvora upoznata sa situacijom.

Pensa kandidatura dovodi u sukob sa prvim kandidatom bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, koga je odbio da podrži kada je pokušao da poništi rezultate izbora 2020. godine. On je bio potpredsednik SAD od 2017. do 2021. godine. 

Pens, koji je i bivši kongresmen i bivši guverner Indijane, sve se više distancirao od Trampa, navodeći da je bivši predsednik ohrabrio izgrednike koji su napali Kapitol 6. januara 2021. stavljajući njega i njegovu porodicu u opasnost.

majk pens

CAROLINE BREHMAN

 

On se pridružuje rastućem broju republikanskih kandidata, koji uključuje Trampa, bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, senatora Tima Skota i bivšu guvernerku Južne Karoline Niki Hejli. Guverner Severne Dakote Dag Burgum takođe planira da uđe u trku u sredu, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Mnogi Trampovi protivnici unutar Republikanske partije se plaše da bi glasovi protiv Trampa mogli da se podele i da bi u tom slučaju nominacija stranke bila dodeljena bivšem predsedniku, prenela je britanska agencija, piše Tanjug.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading