Ketlin Folbig
Foto: Printscreen/Printscreen

Ministar pravde Novog Južnog Walesa, Majkl Delej, intervenisaoje naredivši da se Ketlin Folbig oslobodi,  na osnovu zaključaka istraživanja koje je utvrdilo "razumnu sumnju" u njenu krivicu za sva četiri smrtna slučaja.
 
Daley je rekao na konferenciji za novinare u ponedeljak da je razgovarao s guvernerom i preporučio bezuslovno pomilovanje, koje je odobreno, te da će istog dana biti puštena iz zatvora, piše CNN.

-Ovo je bio užasan ispit za sve uključene i nadam se da će naše današnje delovanje omogućiti zatvaranje ovog slučaja starog 20 godina", rekao je Daley, dodajući da je obavestio Krega Folbiga, oca beba, o svojoj odluci. "Biće to težak dan za njega", rekao je.

Dnevnik koji je izazvao sumnju

Ketlin Folbig je 2003. godine osuđena za tri ubistva i jedno ubistvo iz nehata nakon smrti svoje četvero dece u više navrata počevši od 1989. godine. U svakom od slučajeva, ona je bila osoba koja je pronašla njihova tela, iako nije bilo fizičkih dokaza da je uzrokovala njihovu smrt.

Umesto toga, porota se oslanjala na argumentaciju tužitelja da su šanse da četvoro dece iz iste obitelji umru prirodnom smrću pre dobi od 2 godine bile izuzetno niske da se mogu usporediti s ,,letećim svinjama“.

Takođe su primetili sadržaj njenog dnevnika, koji je sadržao delove koji su u to vreme tumačeni kao priznanja krivice.

Čak i 2019. godine, istraga je utvrdila da ne postoji razumna sumnja da je počinila zločine. Na kraju, prošle godine je pokrenuta nova istraga nakon što su se pojavili novi naučni dokazi koji su pružili genetsko objašnjenje za smrti dece.

U svojim završnim izlaganjima, Sofi Kalan, vodeći pravni savetnik koji pomaže u istrazi, izjavila je da "na osnovu celokupnog skupa dokaza postoji razumna sumnja u krivicu gospođe Folbig".

Tragični niz - četiri bebe umirale jedna za drugom

Folbig je imala samo 20 godina kada se udala za Krega Folbiga, koga je upoznala u svom rodnom gradu Njukastlu na severnoj obali Novog Južnog Velsa.

Već sledeće godine zatrudnela je sa Kelebom, koji je rođen u februaru 1989. godine i živeo samo 19 dana. Naredne godine, Folbigovi su dobili drugog sina, Patrika, koji je umro sa osam meseci. Dve godine kasnije, Sara je umrla sa deset meseci. Zatim je 1999. godine umrla i četvrta i najdugovečnija njihova beba, Laura, sa 18 meseci.

Policijska istraga o smrti svih beba započela je na dan kada je umrla Laura, ali prošlo je više od dve godine pre nego što je Folbig uhapšena i optužena. Do tada, njihov brak se raspao, a Kreg je sarađivao sa policijom kako bi se sklopio slučaj protiv nje.

Predao je policiji njene dnevnike, u kojima su tužioci tvrdili da su sadržali najdublje misli majke mučene krivicom za svoju ulogu u smrti svoje dece.

Pregled tela beba nije pružio nikakve fizičke dokaze da su ugušene, ali bez drugog verovatnog razloga za objašnjenje njihove smrti, sumnja se usmerila prema Ketlin, njihovom osnovnom staratelju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading