Korona je prošla i sada se svet suočava sa dva velika problema koja je stopirala
Alo

Međutim, završetak pandemije, otvorio je vrata normalnom funkcionisanju, koje se nažalost odnosi i na kriminalne aktivnosti.

Trgovina sintetičkim drogama u Aziji dostigla je "ekstremne nivoe", a kriminalne grupe uspostpostavljaju nove rute za šverc kako bi izbegle protivmere. Istovremeno, cene metamfetamina nimalo ne ohrabruju , prema izveštaju koji je objavljen u petak.

Istraživanje UNODC pokazalo je da su zaplene metamfetamina u Istočnoj i Jugoistočnoj Aziji, koji su skočili na rekordne visine za vreme pandemije kada su karteli prešli na veće i rizičnije snabdevanje, prošle godine vraćene na prepandemijske brojke.

Ali drugi ključni pokazatelji kao što su hapšenja, dostupnost na ulicama, čistoća, kao i niske cene "ukazuju da snabdevanje ostaje veoma visoko ili nepromenjeno", stoji u izveštaju objavljenom danas, koji je objavio CNN.
 
I početkom 2023. godine, pošto su se zatvorile granice i ograničila putovanja, međunarodne kriminalne organizacije počele su da se povezuju, a "trendovi u kasnim 2022. i ranim 2023. počeli su da izgledaju slično kao 2019.", rekao je Džeremi Duglas, regionalni predstavnik UNODC za Jugoistočnu Aziju i Pacifik.

Postoje i drugi znakovi obnavljanja trgovine drogama.

Carinici Japana su u drugoj polovini 2022. godine zabeležili porast putnika koji švercuju metamfetamin, nakon otvaranja granica.

Nakon pandemije, svet se ponovo suočava i sa problemom trgovine ljudima, koji je virus, takođe onemogućio u značajnom stepenu.

"Najmoćnije regionalne mreže trgovine ljudima sposobne su da funkcionišu s visokim stepenom sigurnosti da neće biti zaustavljene, te su u stanju da diktiraju uslove tržišta kao rezultat toga", upozorio je izveštaj.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading