severna koreja lansirala balističku raketu
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Severna Koreja je saopštila da će uskoro poslati vojni izviđački satelit u orbitu i poručila da je to njeno suvereno pravo, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj severnokorejskih medija.

Sigurno je da će vojni izviđački satelit biti ispravno postavljen u svemirsku orbitu u bliskoj budućnosti i započeti svoju misiju - poručila je Kim Jo Džong, sestra vođe Severne Koreje Kima Džong Una u izjavi na engleskom jeziku koju je prenela agencija KCNA

Ova izjava je usledila dan nakon što je Pjongjang saopštio da je prvo lansiranje njegovog vojnog izviđačkog satelita bilo neuspešno i da se on srušio u more. Nova raketa za lansiranje satelita "Čolima-1" otkazala je zbog nestabilnosti motora i sistema goriva, javila je novinska agencija KCNA.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio lansiranje vojnog satelita Severne Koreje, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik. On je saopštio da je svako lansiranje Pjongjanga korišćenjem tehnologije balističkih projektila u suprotnosti sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.

Lansiranje su kritkovali i Južna Koreja, Japan i SAD, a Bela kuća je saopštila da osuđuje lansiranje u svemir korišćenjem tehnologije balističkih raketa koje vrši Pjongjang i da procenjuje situaciju u koordinaciji sa saveznicima.

U svojoj izjavi, Kim je saopštila da kritike lansiranja „same sebi protivreče “ jer su SAD, koje je optužila za "gangstersko licemerje" i druge zemlje već lansirale „hiljade satelita“.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading