Avion leti
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Tokom rutinske obuke u Južnom kineskom moru sa nekoliko brodova Ratne mornarice kineske narodnooslobodilačke vojske, jedan izviđački avion američke vojske RC-135 namerno je ušao u zonu za obuku, naveo je portparol južne kineske komande za obuku.

Portparol je pozvao američku stranu da efikasno obuzda svoje snage na moru i u vazduhu, kao i da se striktno pridržava međunarodnog prava i relevantnih sporazuma i spreči incidente, preneo je Rojters.

SAD su prethodno saopštile da je kineski borbeni avion izveo "nepotrebno agresivan" manevar u blizini američkog vojnog aviona iznad Južnog kineskog mora u međunarodnom vazdušnom prostoru. Američka vojna komanda odgovorna za Indo-Pacifik saopštila je u utorak da se manevar kineskog aviona J-16 dogodio prošle sedmice i da je primorao američki avion RC-135 da leti kroz turbulenciju, prenosi Rojters.

"SAD će nastaviti da lete, plove i sprovode operacije, bezbedno i odgovorno, gde god to međunarodno pravo dozvoljava", navodi se u saopštenju. Na prikazanom snimku se vidi kako kineski borbeni avion prolazi ispred nosa američkog aviona RC-135, koji se trese zbog turbulencija, navodi Rojters. Pre tog incidenta, Peking je odbio zahtev američkog ministra odbrane, Lojda

Ostina, da se sastane sa ministrom odbrane Kine, Li Šangfuom, na marginama međunarodnog foruma posvećenog bezbednosti u Aziji "Šangri La dijalog", koji će biti otvoren u petak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading