kina poslala astronaute u svemir
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Svemirska letelica, "šendžou-16" ili "božanski brod", i troje astronauta, poslati su u svemir uz pomoć rakete "long marč-2F" iz lansirnog centra Đijukvan u pustinji Gobi na severozapadu Kine, preneo je Rojters.

Astronauti iz "šendžou-16" će zameniti tročlanu posadu sa "šendžou-15", koji su došli na svemirsku stanicu krajem novembra. Stanica, koja se sastoji od tri modula, završena je krajem prošle godine posle 11 misija sa posadom i bez nje, od aprila 2021.

Prvo je u svemir poslat najveći modul, namenjen za smeštaj astronauta.

Prvi civilni astronaut u posadi je Gui Haichao, inače "stručnjak za koristan teret" i "profesor na Univerzitetu za vazduhoplovstvo i astronautiku u Pekingu". Do sada su svi kineski astronauti koji su poleteli u svemir bili pripadnici Narodnooslobodilačke vojske. 

Na čelu misije "šendžou-16" je Đing Hajpeng (56), stariji svemirski pilot iz prve ture kineskih astronauta krajem devedesetih. Dosad je tri puta putovao u svemir, a dva puta je bio komandant misije. Đing je otputovao na stanicu sa Džuom Jangdžuom i Guijem Haičaom, kojima je ovo prva svemirska misija. 

Očekuje se da Peking lansira još jednu misiju sa posadom na stanicu ove godine, a do kraja 2023. godine, Kina će u svemir poslati svemirski teleskop veličine autobusa. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading