EU UPOZORILA SVOJU ČLANICU Oštre optužbe kontroverzne komisije zbog veza sa Rusijom
Alo! Ilustracija /J.V.

Između Evropske unije i Poljske ukazala se nova tenzija nakon što su poslanici odobrili formiranje nove komisije koja bi mogla da zabrani ljudima obavljanje javnih funkcija ukoliko imaju veze sa Rusijom. Ova odluka je izazvala zabrinutost u Briselu, a EU je zapretila preduzimanjem mera protiv Poljske, prenosi BBC.

Kontroverzna komisija u Poljskoj izaziva strahove političkog uticaja

Međutim, kritičari tvrde da je ova nova komisija u Poljskoj, koju je odobrio poljski parlament prošle nedelje, zapravo osmišljena sa ciljem da napadne opozicionog lidera i bivšeg premijera Donalda Tuska. Panel će dominirati poslanicima vladajuće stranke, što izaziva strahove da će politički uticaj imati presudnu ulogu u njihovom radu.

Poljska suočena sa optužbama za ograničavanje građanskih sloboda i autoritarnost

Ova nova komisija će biti ovlašćena da izriče desetogodišnje zabrane obavljanja javnih funkcija osobama koje budu proglašene krivim za delovanje pod "ruskim uticajem". Posebno će biti istraženi sporazumi o gasu potpisani sa Rusijom, što je dovelo do optužbi da je Poljska postala preterano zavisna od Moskve. Opozicioni poslanici izražavaju strahovanja da će istraga biti usmerena na podrivanje podrške Donaldu Tusku, što bi moglo uticati na političku situaciju u zemlji.

Očekuje se da će 10-člana komisija, u kojoj dominiraju poslanici vladajuće stranke, dostaviti svoj prvi izveštaj već u septembru. Komesar EU za pravosuđe, Didije Rejnders, je upozorio da će Evropska komisija pažljivo analizirati ovu situaciju i preduzeti potrebne mere ukoliko bude potrebno. Opozicija izražava zabrinutost zbog mogućeg političkog uticaja na rad komisije, dok poljska vlada tvrdi da ova akcija ima za cilj zaštitu nacionalnih interesa.

U ponedeljak je američki ambasador u Poljskoj, Mark Bžežinski, izrazio zabrinutost da bi ova komisija mogla ograničiti mogućnost birača da slobodno glasaju. Poljsko ministarstvo spoljnih poslova je u utorak naglasilo da će svaka stranka koja bude predmet odluke komisije imati pravo žalbe, ističući da se neće ograničiti mogućnost birača da glasaju za svoje kandidate na izborima.

Poljska se već duže vreme suočava sa napetostima u odnosima sa Evropskom unijom zbog reformi pravosudnog sistema. Ove reforme su dovele do suspenzije milijardi evra pomoći Poljskoj od strane EU u januaru. Pored toga, vlasti u Poljskoj su optužene za ograničavanje drugih građanskih sloboda, uključujući slobodu štampe. Opozicioni poslanici izražavaju bojazan da bi ponovni izbor aktuelne vlade mogao dovesti do autoritarnog režima.

U ovom trenutku, odnos između Poljske i EU je pod velikim pritiskom. Dok EU upozorava na moguće mere protiv Poljske, poljska vlada brani svoje postupke, a politička situacija u zemlji ostaje napeta.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading