"MALVE" STIŽU NA FRONT! Rusi spremili moćne haubice, francuski "Cezari" ne mogu ni da priđu
Foto: Privatna arhiva/MOD Rusije

Ruske oružane snage uskoro će dobiti novu samohodnu haubicu 2S43 "malva", što je za TASS potvrdio generalni direktor koncerna "Uralvagonzavod" Aleksandar Potapov.

Haubica 2S43 "malva" prošla je kroz niz ispitivanja, a prvi put je predstavljena na izložbi naoružanja 2023. godine u Minsku, u Belorusiji.

Samohodna haubica 2S43 "malva" pomalo liči na francuske haubice "cezar", koje je Francuska isporučila Ukrajini još 2022. godine. Međutim, od 18 haubica "cezar", 16 je ubrzo oštećeno ili uništeno. Osim toga, kako je svojevremeno pisao francuski "Figaro" prenoseći iskustva iz vatrenog krštenja "cezara", intenzivna artiljerijska vatra veoma brzo dovodi do habanja njegove cevi.

Kako tvrde ruski projektanti, "malva" ne pati od mana francuskog "cezara". Za sistem "malva" očekuje se da će se pokazati superiornijim od francuskog "cezara". 

Inače, "malva" je već završila pun ciklus testiranja i trenutno je u toku montaža prve eksperimentalne serije.

Domet 24 kilometara

Haubica "malva", kalibra 152 milimetra, postavljena je na šasiju sa pogonom na sva četiri točka.

Za ovaj tip artiljerijskog oruđa, "malvu" karakteriše srazmerno mala težina, budući da ne poseduje tenkovsku kupolu, zahvaljujući čemu može da se transportuje i avionima "iljušin-76".

Maksimalni domet "malve" iznosi oko 24 kilometara, sa brzinom paljbe od sedam zrna u minuti.

Haubicu "malva" razvio je Centralni istraživački institut "Burevesnik", koji predstavlja deo "Uralvagonzavoda".

Paralelno sa artiljerijskim sistemom "malva", nastali su i samohodni minobacač "drok" kalibra 82 milimetara, samohodna haubica kalibra 120 milimetra "floks" i sistem "magnolija" kalibra 120 milimetara, koja se kreće na gusenicama.

Haubica "malva" projektovana je za uništavanje neprijateljskih komandnih utvrđenja, odbrambenih objekata, artiljerijskih i raketnih baterija, kao i drugih ciljeva.

Svako vozilo opremljeno je sa 30 granata različitih vrsta.

Ukupna masa iznosi 32 tone.

Ovaj artiljerijski sistem koristi tešku šasiju visoke pokretljivosti BAZ-6010-027. Pokreće ga dizel motor YaMZ-842410 od 470 konjskih snaga, koji poseduje devetostepeni menjač.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading