veštačka inteligencija
Foto: Shutterstock/shutterstock

Kako navodi Rojters, prevara u severnoj Kini koja je koristila sofisticiranu „deepfake” tehnologiju da ubedi čoveka da prebaci novac navodnom prijatelju, izazvala je zabrinutost zbog potencijala AI da pomognu u finansijskim zločinima.

Policija u gradu Baotou, u regionu Unutrašnje Mongolije, saopštila je da je počinilac koristio tehnologiju zamene lica sa veštačkom inteligencijom, kako bi se lažno predstavljao kao prijatelj žrtve tokom video poziva i dobio transfer od 4,3 miliona juana (622.000 dolara).

Prevareni je prebacio novac u uverenju da njegov prijatelj treba da položi depozit tokom procesa aukcije, navodi se u saopštenju policije.

Muškarac je shvatio da je prevaren tek nakon što je naknadno pozvao pravog prijatelja, koji je rekao da ne zna o čemu se radi, dodala je policija, rekavši da su povratili većinu ukradenih sredstava i da rade na pronalaženju ostatka.

Slučaj je pokrenuo diskusiju na platformi Veibo o pretnji privatnosti i bezbednosti na mreži, a hešteg ''#AI prevare eksplodiraju širom zemlje'' samo danas pregledan je više od 120 miliona puta.

''Ovo pokazuje da prevaranti mogu da koriste fotografije, glasove i video zapise'', napisao je jedan korisnik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading