IZRAELCI NE ŽELE PRAVOSUDNU REFORMU Hiljade građana širom zemlje na protestima (FOTO)
Foto: AP/Tanjug/Ap

Glavni skup održan je u Tel Avivu, a druge manje demonstracije organizovane su širom zemlje, u kampanji protesta koja ne jenjava ni nakon skoro pet meseci, prenosi AP.

Prošle subote, organizatori masovnih demonstracija otkazali su nedeljni protest iz bezbednosnih razloga jer je došlo do oružanog sukoba Izraela sa militantima u Pojasu Gaze.

Demonstranti traže da se planovi za pravosudnu reformu ukinu, a ne odlože, kako je premijer Benjamin Netanjahu najavio u martu.

Ranije ove nedelje, izraelski predsednik Isak Hercog primio je predstavnike vlade i opozicionih partija na razgovore o predloženim zakonskim promenama, u trenutku kada strane pokušavaju da postignu kompromis.

Protivnici reforme navode da se predloženim izmenama ugrožavaju demokratske vrednosti Izraela, jer se njima slabi Vrhovni sud, a parlamentu, koji kontrolišu Netanijahu i njegovi saveznici, daje ovlašćenje da poništi presude suda.

Demonstranti dodaju da je premijer u sukobu interesa jer pokušava da preoblikuje pravni sistem države u trenutku kada mu se sudi.

Netanijahu, kome se sudi za korupciju, tvrdi da bi njegov plan za reformu pravosuđa unapredio demokratiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading