"MORAMO BRZO DA DELUJEMO" Novi plan Ursule fon der Lajen: Razočarani su u Rusiji i Kinu!
Foto: Alo/Tanjug

Veliki broj zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike se razočarao u Rusiju i Kinu, te države G7 treba da iskoriste brzo ovu "prazninu" i reaguju "konkretno", izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na samitu G7 u Hirošimi.

"Današnji izazovi snažno utiču na svetsku ekonomiju, ali posebno na Globalni jug. Mnoga tržišta i zemlje u razvoju traže održive mogućnosti finansiranja. Inicijativa 'Pojas i put' izgledala je kao dobro jeftino rešenje. Ali mnoge zemlje Globalnog juga imale su negativna iskustva sa Kinom. Uzeli su kineske kredite i našli se u dužničkoj krizi. A sve što Rusija može da ponudi ovim zemljama su oružje i plaćenici", rekla je ona danas na sednici posvećenoj jačanju saradnje sa međunarodnim partnerima.

Zbog toga, kako je dalje navela, Afrika, Azija i Latinska Amerika traže alternativne izvore finansiranja, što znači da se za "G7 i partnere otvaraju nove prilike".

"Moramo ponuditi obostrano korisna partnerstva ekonomijama u razvoju koje žele da rade sa nama. Ali moramo biti brzi i konkretni", istakla je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije naglasila je da Evropska unija u novi paket mera protiv Ruske Federacije uključila više od 90 kompanija širom sveta koje zaobilaze sankcije.

"Ozbiljni smo u zaustavljanju izbegavanja sankcija. I zato u jedanaestom paketu postoji više od 90 kompanija širom sveta za koje imamo jasne dokaze da krše sankcije, odnosno isporučuju sankcionisanu robu direktno u Rusiju iz EU, zaobilazeći treće zemlje", rekla ja ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading