PECAROŠ UPECAO MONSTRUMA IZ JEZERA I SPREČIO KATASTROFU! Na sonaru primetio neman i odmah je počela borba! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Facebook printscreen

Pecaroš iz Oklahome postavio je državni, možda čak i svetski rekord, ali je takođe pomogao da se spreči ekološka katastrofa tako što je izvadio iz vode monstruoznog invazivnog šarana ljudske veličine koji je potencijalno bio trudan sa milionima jaja.

- To je bila najmoćnija riba koju sam ikada upecao - navodi Brajan Bejker opisujući neverovatan ulov na Velikom jezeru Čerokija u Oklahomi.

Bejker navodi da je primetio "jezersko čudovište" na sonaru svog broda. Ubrzo je shvatio da to nije običan ulov.

- Odmah sam znao da je to nešto drugačije od onoga što sam ikada ranije ulovio. Bilo je nestvarno. Imao sam osećaj da se struna zakačila za automobil koju juri, a ja pokušavam da ga usporim. To je skoro nemoguće - navodi pecaroš.

Bejker je šarana morao i da juri čamcem kako bi ga sprečio da pokida strunu, međutim, posle šestominutne bitke konačno je uspeo da ga savlada.

 

 

- Nisam mogao da verujem kad sam ga izvukao na površinu. Toliko mi je laknulo da sam pao na kolena i zahvalio se Bogu. Nisam mogao da verujem da sam ga izvukao. Skroz sam bio iscrpljen - rekao je Bejker.

Velikoglavi šaran je inače invazivna vrsta iz Azije koja pustoši severnoameričke vodene površine.

Šaran koga je izvukao Bejker težak je nepuna 54 kilograma što je otprilike težina prosečnog dečaka od 14 godina. Oborio je i državni rekord iz 2005. godine koji je iznosio 41 kilogram.

- Na osnovu svih istraživanja verujem da je posredi svetski rekord kad je u pitanju velikoglavi šaran. Ovo je najveća slatkovodna riba koju sam ikada video - rekao je profesor ihtiologije na Državnom univerzitetu u Misuriju Кvinton Felps.

Na osnovu težine jajnika stručnjaci su procenili da riba ima oko 40 godina i da bi mogla biti trudna sa milionima jajnih ćelija. Felps je sugerisao da je ulov sprečio da se rodi najmanje 11.000 novih šarana.

- Dobijam poruke desetak ili više puta dnevno u kojima mi se zahvaljuju što sam ga izvadio iz jezera - rekao je Bejker i otkrio da je od šarana spremio riblje filete kao posebnu poslasticu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading