MOSKVA SE BORI SA VELIKIM PROBLEMOM "Još uvek nas proganja istorijski mamurluk"
YouTube/ Printscreen

Rusija se suočava sa teškom demografskom situacijom jer tek treba da zaleči ožiljke koje su na stanovništvo ostavili Drugi svetski rat i ekonomska kriza devedesetih godina, izjavio je portparol ruskog predsednika  Dmitrij Peskov.

Vlada je već uvela niz mera za podsticanje rađanja, ali one još nisu dale željeni efekat, priznao je Peskov.

„Postoje pitanja koja su po prirodi nesvodiva. To su demografski gubici vezani za Veliki otadžbinski rat i devedesete godine, rekao je Peskov, misleći na rat između SSSR-a i nacističke Nemačke, kao i na tešku ekonomsku krizu koja je pogodila Rusiji posle raspada Sovjetskog Saveza.

Prema podacima ruskog ministarstva odbrane, ukupan broj sovjetskih žrtava u Drugom svetskom ratu iznosio je 26,6 miliona ljudi.

„Ovo je naš istorijski mamurluk koji nas još uvek proganja“, objasnio je Peskov i dodao da je vlada uvela neke "efikasne" mere da popravi situaciju, uključujući posebne subvencije ženama koje odluče da imaju decu.

Majka dobija naknadu u iznosu od 587.000 rubalja (7.346 dolara) kada joj se rodi prvo dete i dodatnih 775.600 rubalja (9.706 dolara) ako se porodi drugi put, navodi ruska Državna duma. Porodice sa niskim primanjima sa decom dobijaju dodatnu finansijsku pomoć od države, rekao je Peskov, preneo je RT.

Prema rečima Peskova, postojeće mere „nisu dale željeni efekat“ i zato su „potrebne nove mere”. Peskov nije precizirao koje mere ruske vlasti planiraju da preduzmu u vezi sa tim, dodajući da vlada još radi na tome.

„Ovde nema leka, nema čarobne pilule“, rekao je Peskov i dodao da će to biti težak i „dugoročni“ napor. On je takođe nazvao demografsku situaciju „jednom od glavnih pitanja sa kojima se Rusija sada mora suočiti.

Prema ruskoj državnoj agenciji za statistiku Rosstat, ukupna populacija nacije smanjena je za oko 555.000 ljudi u 2022. sa 146,9 miliona na 146,4 miliona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading