PLANIRALI DRŽAVNI UDAR U NEMAČKOJ "Građani Rajha" pred sudom
Foto: EPA/EPA/ SEM VAN DER WAL

U Koblencu je počelo suđenje četvorici muškaraca i jednoj ženi koji podržavaju ciljeve "Građana Rajha" i sličnih grupa.

U okviru velike racije krajem prošle godine policija je preduzela mere protiv pripadnika militantne grupe, proizašle iz "Građana Rajha". Tada je javnost saznala i da je među uhapšenima i jedan aktivni član elitne jedinice Bundesvera, kao i bivša poslanica desničarske Alternative za Nemačku .

Takozvane rajsburgere, vlasti u Berlinu smatraju ozbiljnom pretnjom, ali najveći problem je, piše Dojče vele, činjenica da tipični "građanin Rajha" ne postoji i da se radi o heterogenom pokretu koji odbacuje Saveznu Republiku Nemačku i njen poredak.

Dok neki priželjkuju nastavak Trećeg rajha u granicama iz 1871, drugi "rajhovci" opisuju aktuelnu SR Nemačku s njenom Ustavom kao "administrativnu konstrukciju kojom vladaju pobednici u Drugom svetskom ratu". Treći pokušavaju da etabliraju sopstvena "državna područja" ili čak "kraljevine", teritorije na kojima vlada njihovo zakonodavstvo, u kontradikciji s važećim ustavnim poretkom zemlje, pa izdaju lična dokumenta koja, naravno, u Nemačkoj ne važe. Ima i onih u spektru pokreta "Građana Rajha", koji tvrde da je Nemačka izgubila državni suverenitet i sanjare o autonomnom, životnom prostoru u kojem bi dominirali "beli Nemci".

Savezna služba za zaštitu ustavnog poretka prošle godine je procenila da u zemlji postoji oko 23.000 osoba koje se mogu podvesti pod "Građane Rajha". 

Za "Građane Rajha" ključni je antisemitizam, koji ide sve do negiranja Holokausta.

Oni odbacuju modernu nemačku državu i njen Ustav i time je taj pokret na istoj liniji s posleratnim desnim ekstremizmom. Centralni cilj je ponovno uspostavljanje nemačkog Rajha, kao i njegovih stranaka i organizacija pre 1945. godine.

Služba za zaštitu ustavnog poretka  tvrdi da taj pokret odlikuje afinitet prema oružju, a ta procena potvrđena je i tokom akcija nemačkih organa vlasti.

U racijama su otkrivene znatne količine oružja i municije. Pošto je 2016. godine "građanin Rajha" upucao policajca tokom akcije oduzimanja vatrenog oružja, vlasti ulažu pojačane napore u razoružavanje.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading