GRCI IZLAZE NA IZBORE U NEDELJU U jeku ekonomske krize pala brojna obećanja
Foto: Pixabay

Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazali su da vladajuća konzervativna partija Nova demokratija uživa veću popularnost od progresivne levičarske stranke SIRIZA, prenosi Rojters.

Ukoliko na izborima ni jedna stranka ne odnese ubedljivu pobedu moguće je formiranje koalicione vlade ili novi izbori već u julu.

Nova demokratija, konzervativna stranka premijera Kirijakosa Micotakisa najavljuje da će održati snažan ekonomski rast i povećanje plata koje bi se nivelisale sa prosekom u zemljama EU.

Konzervativci obećavaju da će prosečne plate biti povećane za više od 25 odsto u periodu 2023-2027. godine, odnosno sa sadašnjih 1.170 na 1.500 evra. Minimalna mesečna plata trebalo bi da se poveća sa 780 na 950 evra, a od januara 2024. godine penzije bi bile povećane za 3,4 odsto, dok bi stopa nezaposlenosti trabalo da bude smanjena na ispod 8 odsto.

Vatreni levičar i lider koalicije progresivne radikalne levice SIRIZA Aleksis Cipras, premijer Grčke u periodu 2015-2019. godine na vrhuncu dužničke krize u Grčkoj, kaže da će njegova partija, ukoliko dobije poverenje građana, povećati plate i penzije i zaštititi radnike.

Prema njegovim rečima, ukoliko SIRIZA preuzme vladu, u prvih 50 dana vlasti će povećati minimalnu mesečnu zaradu na 880 evra i reaktiviraće mehanizam kolektivnih ugovora. Iz SIRIZE obećavaju da će se minimalna mesečna plata tokom godine usklađivati sa inflacijom, kao i da će radno vreme biti smanjeno sa 40 na 35 sati nedeljno.

Ciprasova stranka, između ostalog, najavljuje i da će smanjiti namete na motorna goriva, lož ulje i prirodni gas, obećavajući da će ti izdaci biti najmanji u EU.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading