TURSKI GANDI Ko je Kemal Kiličdaroglu koji želi da prekine Erdoganovu vladavinu?
Foto: EPA/EPA-EFE/SEDAT SUNA

U Turskoj je juče održan prvi krug predsedničkih izbora. Prema preliminarnim rezultatima u drugom krugu snage će odmeriti aktuelni predsednik Režep Tajip Erdogan i lider opozicije Kemal Kiličdaroglu.

Prema poslednjim podacima, na osnovu 99,31 posto prebrojanih glasova, Erdogan je u prvom krugu osvojio 49,41 posto, dok je Kiličdaroglu osvojio 44,96 posto glasova.

Ko je Erdoganov protivnik u drugom krugu predsedničkih izbora?

Kemal Kiličdaroglu je rođen 1948. u porodici državnih službenika u jednom selu na istoku Anadolije. Potiče iz porodice Alavita koji su etničko-religijska manjina u Turskoj. Četvrto je od sedmoro dece i jedini u porodici koji je studirao.

U Ankari je diplomirao ekonomiju i finansije i 1971. se zaposlio kao referent u turskom Ministarstvu finansija, a 1992. je imenovan za direktora Uprave za socijalno osiguranje. U penziji je od 1999. godine, navodi Dojče vele.

U bliskom okruženju oduvek je važio za poštenog i pouzdanog službenika, a u javnosti je stekao reputaciju borca protiv korupcije.

Tako i započinje političku karijeru kada je na zahtev socijaldemokratsko-kemalističke stranke CHP pripremao jedan izveštaj o korupciji koji je naišao na pozitivan odjek tadašnjeg lidera te partije Deniza Bajkala koji je Kilidždaroglua podstakao da se bavi politikom.

Poručuje da je njegova politika "trpeza mira", i zovu ga "turski Gandi".

Opozicioni kandidat nadimak je dobio tokom “Marša za pravdu”, kada je sa svojim pristalicama, poput Gandija u Indiji 70 godina ranije, pešačio 450 kilometara od Ankare do Istanbula, zbog masovnih hapšenja i otpuštanja svih onih koji su navodno na bilo koji način bili povezani sa neuspelim pučem 2016. godine.

U ovogodišnju kampanju je ušao sa sloganom „Sve će biti u redu – Hajde Turci, hajde!“. Erdogana je opisao „zavodljivim autokratom“.

Kiličdaroglu je sada na čelu šestostranačke opozicione koalicije i radio je na tome da pridobije naklonost marginalizovane kurdske zajednice.

Osim što je obećao novu socijaldemokratsku eru, izjavio je da će deportovati milione sirijskih i avganistanskih izbeglica koje žive u Turskoj.

Bio je u više mandata poslanik ispred Republikanske narodne partije (CHP), koju je pre jednog veka osnovao otac moderne Turske Kemal paša Ataturk.

Za gradonačelnika Istanbula kandidovao se 2009.godine. Tada u borbi za jedno od najprestižnijih političkih funkcija u turskoj politici nije uspeo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading