BAJDEN, OBAMA I HILERI UŽIVO GLEDALI LIKVIDACIJU BIN LADENA Direktor CIA otkrio ko se protivio akciji
Foto: EPA/EPA/MICHAEL REYNOLDS

Američki dnevni listi Vašington post objavio je prvi put fotografije na kojima bivši predsednik SAD Barak Obama u društvu sa svojim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, državnom sekretarkom Hilari Klinton i nekoliko savetnika fokusirano prati specijalnu operaciju u Pakistanu tokom koje je ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden.

Vašington post je objavio ove do sada neobjavljene fotografije tačno 12 godina otkako je Barak Obama odobrio specijalnu, tajnu operaciju u pakistanu u kojoj je ubijen Osama bin Laden, prenosi londonski Gardijan.

Fotografije na kojima su Obama, Bajden, Klintonova i ključni vojni i civilni savetnici verno prenosi značaj trenutka i svedoči o tenziji zbog visokih uloga u ovu operaciju. Dok su predsednik i njegov tim uživo pratili video-prenos akcije četiri američka hekikoptera su sletela u kompleksi i iz njih su izašli pripadnici odreda mornaričkih specijalaca ,,Nevi sils".

Oni su ubili čuvara na prvom spratu, potom jednog od Bin Ladenovih sinova na drugom spratu, kada se pojavio i pokušao da puca, a zatim provalili u treću sobu. Jedan član tima je pucao najtraženijem teroristi na svet dva puta u glavu.

Direktor CIA otkrio ko se protivio akciji

Tadašnji direktor CIA Džon Brenan otkrio je da nisu baš svi podržali predsednika Baraka Obamu u akciji likvidacije Bin Ladena.

Obama je želeo da čuje sve stavove svojih saradnika. Medu onima koji su se protivili operaciji bili su ministar odbrane Robert Gejts i tadašnji potpredsednik Džozef Bajden, ali je većina bila za to da se operacija izvede - rekao je Brenan.

Pomenuti tim je zaplenio kutije s kompjuterskim i DVD diskovima iz Bin Ladenove kuće, kao i njegove posmrtne ostatke, koji su kasnije bačeni u more posle muslimanske pogrebne ceremonije.

Saudijac Osama bin Laden je osnovao Al Kaidu, terorističku mrežu koja je organizovala i izvrsila napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001, u kojima je poginulo više od 3.000 ljudi.

SAD su izvršile invaziju na Avganistan u potrazi za Bin Ladenom, ali je on izbegavao hapšenje skoro 10 godina pre nego što su ga konačno locirali u bazi u Abotabadu u Pakistanu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading