ERDOGAN LIČNO IZNEO ZAHTEV PUTINU Ovo je bitno za ceo svet!
Foto: EPA/EPA/PAVEL GOLOVKIN

Prema pisanju lista, Erdogan je taj zahtev izneo u razgovoru dvojice predsednika u četvrtak.

Kako se navodi, to pitanje će biti razmotreno narednih dana, a u pregovorima će učestvovati i predstavnici UN.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije danas da se deo dogovora koji se odnosi na Rusiju ne sprovodi i da stoga izgledi za sklapanje „nisu baš dobri“.

U Istanbulu je 22. jula 2022. godine potpisan paket sporazuma o izvozu hrane i đubriva na svetsko tržište na period od 120 dana, a potom je produžen za isti period u novembru. 

Rusija je 18. marta saopštila da će sporazum biti produžen za još 60 dana, navodeći da će to biti dovoljno vremena da se proceni efikasnost memoranduma potpisanog sa UN. 

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da će svako dodatno produženje sporazuma zavisiti od toga da li će Poljoprivredna banka Rusije (Roseljhozbank) biti ponovo povezana na SVIFT.

Ranije ove nedelje, generalni sekretar UN Antonio Gutereš uručio je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu pismo upućeno ruskom predsedniku u vezi sa dogovorom o žitu.

Ukrajina i Turska su dobile slične poruke.

Svet je u riziku

Sporazum o žitu, koji omogućava izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, mora biti produžen po svaku cenu, rekao je prošlog meseca Dejvid Bizli, direktor Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija.

Ukrajina izvozi dovoljno žita za 400 miliona ljudi, rekao je Bizli. Zahvaljujući dogovoru o žitu, dodao je on, Svetski program za hranu je mogao da obezbedi proizvode za 36 miliona ljudi. Ako se sporazum ne obnovi, planeti „preti velika destabilizacija, masovne migracije i glad širom sveta“, rekao je šef svetskog programa.

"Svet je u riziku“, dodao je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading