"ZAPAD SABOTIRA REZOLUCIJU O KOSOVU" Lavrov zagrmeo na sednici SB UN
Foto: AP/AP/Tanjug

SAD grubo spekulišu na temu Ukrajine, pokušavaju pretnjama da privuku na svoju stranu zemlje u razvoju i skrenu pažnju sa Bliskog istoka, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na sednici Saveta bezbednosti UN kojom predsedava.

- Amerikanci i Evropljani grubo spekulišu na ukrajinskom pitanju, pokušavajući da ucenama i pretnjama privuku na svoju stranu zemlje u razvoju i time skrenu njihovu pažnju sa problema Bliskog istoka i drugih regiona globalnog juga: kažu, pobedićemo Rusiju i sve će se rešiti samo od sebe-  rekao je ministar na sednici posvećenoj stanju na Bliskom istoku.

Rusija smatra da je neophodno "ponovo potvrditi zajedničke imenitelje" bliskoistočnog rešenja i zaustaviti pretnju ponovnog oružanog sukoba u zoni arapsko-izraelskog sukoba.

- Sa dubokim žaljenjem i zabrinutošću konstatujemo da palestinski problem ostaje 'van granica' pozitivnih promena. Inicirajući današnji sastanak, postavili smo zadatak da skrenemo pažnju na nezabeleženi rast napetosti i nasilja u zoni arapsko-izraelskog sukoba. Smatramo da je potrebnije nego ikad da se reformiše sporazum o "zajedničkim imeniteljima", sadržan u odlukama Saveta i Generalne skupštine, da se zaustavi pretnja još jedne oružane konfrontacije i očisti politički horizont za nastavak mirovnog procesa - rekao je Lavrov.

Istovremeno, ministar je ukazao da Rusija pozdravlja pozitivne promene koje su donedavno izgledale neuhvatljive.

- Pre svega, uspostavljanje odnosa između Saudijske Arabije i Islamske Republike Iran, uz posredovanje Narodne Republike Kine, napredovali su i praktični planovi za povratak Sirije u "arapsku porodicu", na čemu smo dugo radili...U velikoj meri zahvaljujući inicijativama Rijada, preduzeti su koraci za ubrzanje rešavanja krvoprolića u Jemenu - objasnio je on.

Šef ruske diplomatije je istakao i da nepoštovanje rezolucija SB UN predstavlja kršenje Povelje organizacije.

- Među takvim rezolucijama, koje sabotira Zapad su odluke o palestini, o Golandskoj visoravni, zapadnoj Zahari, kosovskom rešenju krize, iranskom nuklearnom problemu i naravno, Minske sporazume - ukazao je lavrov.

- Rusija će nastaviti da čini sve da doprinese stabilizaciji Bliskog istoka i severne Afrike, da zajedno sa svim zemljama regiona i u koordinaciji sa drugim savesnim posrednicima unapredi proces bliskoistočnog rešavanja krize - zaključio je Lavrov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading