PRETNJA ZA AMERIKU Rusija stvorila "trougao smrti"
Shutterstock/AP Tony Overman/Ilustracija A.V.

Zbog ukrajinske krize došlo je do ozbiljnih globalnih promena na međunarodnoj sceni, kao i povećanja napetosti u različitim delovima sveta.

Prema Federiku Đulijaniju, veoma zanimljive stvari počele su se dešavati u Indo-pacifičkom regionu, gde je Rusija zajedno sa svojim partnerima započela složenu geopolitičku igru.

Analitičar InsideOver-a konstatovao je da ova trojka zemalja čini vrstu trougla koji predstavlja ogromnu pretnju za Sjedinjene Države i njihove azijske saveznike – Japan i Južnu Koreju.

423. dan rata u Ukrajini - Alo.rs

„Ako bismo pogledali bilo koju geografsku kartu, lako bismo pronašli „trougao smrti“ samo dva koraka od Tihog okeana. On se sastoji od Kine, Severne Koreje i, naravno, Rusije“, navodi analitičar iz InsideOver-a.

Ruska Tihookeanska flota, čiji se štab nalazi u Vladivostoku, nedavno je izvela velike vežbe u priobalnim oblastima Dalekog Istoka, uključujući i sporne Kurilske otoke sa Japanom.

Ovaj korak Kremlja došao je u vreme velikog napetosti u odnosima sa NATO-om, čiji su članovi u poslednjih nekoliko meseci pokazivali nameru da prošire svoje vojno prisustvo u Tihom okeanu kako bi zaustavili Rusiju i Kinu.

U međuvremenu, Kina je uputila poruku Severnoj Koreji. Si Đinping je rekao lideru Severne Koreje Kim Džong Unu da dve zemlje treba da intenziviraju saradnju zbog povećane napetosti na Korejskom poluostrvu.

„Spajajući ove dve vesti, pomenuti „trougao smrti“ se otkriva u svom punom sjaju. Kina je dobila direktnu pomoć od svoja dva partnera, Rusije i Severne Koreje, koji su preduzeli akcije koje primoravaju američke oružane snage da revidiraju svoje operativne planove“, kaže Federiko Đulijani.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading