OVO JE POBEDA ZA NAŠEG ĐEDA: Alo! u Crnoj Gori nakon što je pao onaj koji je više od trideset godina vladao
EPA

Još se čuju slobodarski stihovi i usklici. Još dlanovi bride i grla peckaju. I još uvek mnogi ne mogu da veruju da je narod sa vlasti skinuo onog koji je Crnom Gorom vladao preko 30 godina. Još...

Orilo se uglas, pevalo se do zore, slavila se sloboda. To je ona sloboda o kojoj su ljudi sanjali, zbog koje su mnogi dobili po rebrima i glavi.

- Plačem jer smo 34 godine bili najnamučenija zemlja na Balkanu. Govorio je da nije izazvao rat, da nije podelio Crnu Goru, da nije pokrao i da nije mrzeo sve, a on je ustvari samo voleo sebe i svoj kapital - rekla je za Alo! Nataša Kolčević, koja se u nedelju uveče, sa suzama u očima, grlila s omladinom u Podgorici.

OVO JE POBEDA ZA NAŠEG ĐEDA: Alo! u Crnoj Gori nakon što je pao onaj koji je više od trideset godina vladao

Nataša Kolčević - Alo!

 

Nataša je satima plakala ispred Pokreta Evropa sad i čekala da sretne Jakova Milatovića, da ga zagrli i da mu zatraži obećanje da nikada neće odustati od svog naroda. Strpljivo je stajala i čekala, i dočekala.

- Ovo su suze radosnice zato što je osvojena sloboda koju smo plaćali i životima, ovo su suze radosnice i za sve one koji tu slobodu nisu doživeli. Oni su negde visoko na nebu. Pobeda je za našeg Đeda, za našeg Mirsada Kurgaša, za sve koji je nisu dočekali - kazala je Nataša.

Za onog Kurgaša, muslimana, rođenog u Bijelom Polju, za tog građanskog aktivistu koji je zajedno sa braćom pravoslavcima ustao u odbrani svetinja, koji se odupirao režimu koji je u nedelju definitivno pao. 

Pobeda je za Đeda, za blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija koji je ujedinio i sabrao sve one koji su tada bili na suprotnim stranama, koji je okupio tu energiju koja se besciljno rasipala crnogorskim kršima. Pobeda je za svakog slobodnomislećeg čoveka. Još...

- Trideset godina smo bili na ulicama, krepavali i crkavali da ga maknemo i sada smo prodisali. Njemu je mesto iza rešetaka. Narod je slobodan - kazao je jedan slobodnomisleći čovek iz Podgorice.

Izbori su završeni, rezultati su poznati. Ostaje jedina nepoznanica, hoće li Jakov Milatović ispoštovati sebe i svakog građanina koji ga je podržao. A obećao je da hoće.

- Ovo je pobeda svih nas i neka nam je sa srećom. Crna Gora je napravila odlučan korak napred i rekla presudno zbogom ovom prevaziđenom režimu i napravila korak napred ka bogatijoj, ravnopravnijoj, naprednijoj, večnoj i evropskoj Crnoj Gori - rekao je Milatović.

OVO JE POBEDA ZA NAŠEG ĐEDA: Alo! u Crnoj Gori nakon što je pao onaj koji je više od trideset godina vladao

Nataša Kolčević - Alo!

 

O nedavnim izborima svedoče i bilbordi i reklamni panoi sa kojih se još uvek smeše lideri političkih partija, posebno dvojice koji su se takmičili u drugom krugu predsedničkih izbora. Javne službe ukloniće ih vrlo brzo.

- Bilo i prošlo, i sada moramo ići napred. Izbori su završeni, sada je vreme da se radi. Mnogi nisu verovali, ali se dokazalo da je narod jak i da zajedno možemo. Tri pune decenije bio je na vlasti, još malo, pa koliko je i Tito vladao - rekao je jedan od građana Podgorice.

I ovaj tekst svedoči o tome da se sloboda zaista dogodila i da je onaj koji je Crnom Gorom vladao više od tri decenije postao prošlost. Njegovog imena u ovom tekstu nema. Uskoro ga neće biti ni na bilbordima. On je prošlost. Još se sloboda širi Crnom Gorom. Sloboda će uskoro osvojiti još tih nekoliko opština u kojima su na vlasti pipci onog koji je u nedelju poslat u istoriju. Još samo to.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading