MASOVNI PROTESTI U PARIZU! Francuzi traže napuštanje NATO pakta!
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

U Parizu je počeo miting protiv isporuke oružja Ukrajini i za istupanje Francuske iz NATO-a na poziv organizacije "Patriote", javljaju "RIA Novosti".

Protest pod nazivom "Marš za mir" počeo je u blizini Luksemburške palate, a prema procenama skupu prisustvuje nekoliko hiljada ljudi.

Učesnici protesta skandirali su "Izađimo iz NATO-a!", "Makrone, nećemo tvoj rat", "Makron u penziju, na izglasavanje nepoverenja!", "Ursula, nećemo te, ne želimo te!".

 

Na  posterima učesnika piše: "Zaustavite rat koji izazivaju SAD i NATO", "Sloboda, istina, otpor", "Glasanje nepoverenja – mir u Francuskoj".

Jedan od učesnika "Marša za mir" je rekao da je njegova zemlja odavno izgubila nezavisnost u pogledu odlučivanja.

"Gledajući sve što se dešava, nemoguće je ostati kod kuće i ništa ne raditi.  Ne treba da damo oružje Ukrajini da raspiruje ovaj sukob, dok možemo da počnemo pregovore. Francuska je izgubila suverenitet. Nije više slobodna. Vidimo vrlo dobro da zemljama EU vladaju SAD. Naša sloboda je ugrožena.Francuska ima ogroman spoljni dug, više nije u stanju da se ponaša kako želi , to pokrivaju SAD. Rusija reaguje na način kako i treba. Donbas je godinama bombardovan", rekao je učesnik mitinga.

Kako je ranije za "RIA Novosti" izjavio šef partije Patrioti Florijan Filipo, sve više Francuza je počelo da shvata ne samo prirodu sukoba u Ukrajini, već i činjenicu da je politika zemalja EU usmerena na služenje interesima Amerike.

Lider pokreta se više puta izjasnio za istupanje Francuske iz NATO-a, pošto "strategija alijanse nosi pretnju trećeg svetskog rata". Takođe se više puta protivio izdvajanju sredstava kijevskom režimu i, uopšte, protiv isporuke oružja Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading