"DA LI JE KOSOVO TERITORIJA KOJU SU PRIZNALE UN?" Nebenzja ugasio Albanca, zanemeo nakon ovog pitanja
Foto: Printscreen

Stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti UN Vasilij Nebenzja izjavio je nakon toga da će Moskva preispitati svoj pristup zahtevima zapadnih zemalja za govornike u tom telu svetske organizacije, prenosi RIA Novosti.

Stalni predstavnik Albanije, koja je nestalna članica SB UN, Ferit Hodža tvrdio je da su obraćanja predstavnika tzv. Kosova u Savetu bezbednosti legitimna, za razliku od obraćanja samoproglašene Donjecke Narodne Republike, ali nije odgovorio na pitanje Nebenzje da li je tzv. Kosovo teritorija koju su priznale UN.

Zapadne zemlje u petak nisu dozvolile da u Savetu bezbednosti UN bude saslušan izveštaj Darije Morozove, ombudsmana samoporglašene Donjecke Narodne Republike, čije je pripajanje proglasila Rusija.

Stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas-Ginfild rekla je da, ako bi SB UN dozvolio Morozovoj da govori, to bio pokušaj "legitimizacije nelegalnih vlasti DNR".

Nebenzja je ocenio da je reč o "sitnoj beskrupuloznoj igri" Zapada, navodeći da Savet bezbednosti redovno poziva predstavnike tzv. Kosova da govore na sednicama, navodi RIA Novosti.

- Ono što se danas dogodilo sa Darijom Morozovom je povod da razmislimo o tome kako ćemo se ubuduće odnositi prema zahtevima kolega za govornike. Naš američki kolega je rekao da je obraćanje govornika sa nepriznatih teritorija neprihvatljivo i da predstavlja kršenje rezolucija. Ali, na primer, pozivanje predstavnika Kosova u Savet je jasno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Uzećemo u obzir principijelan stav naših američkih kolega po ovom pitanju - rekao je Nebenzja.

Reči ruskog izaslanika izazvale su burnu reakciju predstavnika Albanije Ferita Hodže, koji je tvrdio da situacija kada je reč o predstavnicima tzv. Kosova i samoproglašene DNR "nema ništa zajedničko, da je poređenje apsolutno veštačko".

Prema tvrdnji Hodže, obraćanja predstavnika tzv. Kosova u SB UN su legitimna. 

On je takođe tvrdio da su mnoge zemlje priznale tzv. Kosovo, od kojih neke sede i u SB UN, a da su tzv. DNR i LNR anektirane silom i, kako je rekao, "mogu postojati samo u ruskim planovima i snovima".

- Da li treba da podsećamo naše ruske kolege da je Međunarodni sud pravde izdao savetodavno mišljenje da deklaracija o nezavisnosti Kosova usvojena 2008. nije prekršila međunarodno pravo? Da li treba da podsećam ruske kolege da je međunarodno priznanje Kosova dobro poznato, uključujući i od mnogih za ovim stolom, dok teritorije tzv. DNR i LNR, anektirane silom, mogu postojati samo u ruskim planovima i snovima - rekao je Hodža

. On, međutim, nije mogao da odgovori na pitanje Nebenzje o tome da li je tzv. Kosovo teritorija koje su priznale UN.

- Ali ja ću postaviti pitanje i možda će on (predstavnik Albanije) odlučiti da odgovori ovde u ovoj sali. Recite, da li smatrate Kosovo teritorijom koju su priznale UN - rekao je Nebenzja.

Stalni predstavnik Albanije nije odgovorio na to pitanje.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading