ORBAN SPROVODI KOMPLETNU ČISTKU U VOJSCI Smenjeno na stotine oficira
EPA/FILIP SINGER

Informacije o masovnim promenama u mađarskim oružanim snagama do sada su se širile kroz nezvaničnu usmenu primopredaju u Mađarskoj, ali bez službenih objašnjenja tog čudnog procesa, ocenjuje Jutarnji list.

Ali, sada su se, kako se dalje navodi, o tome raspisali i zapadni mediji, a smene je u ponedeljak službeno potvrdio mađarski ministar odbrane Kristof Sali Bobrovnicki.

Prema pisanju Blumberga, još nije poznat ukupan broj smenjenih oficira, ali procenjuje se da se radi o više stotina njih.

ORBAN ODBRUSIO EU "Šta god govorili, u ratu ste!"

Navodi se i da je utisak da se sprovodi kompletna čistka u mađarskoj vojsci jer su smene krenula od vrha, najviših generala, pa se do nivoa potpukovnika.

Pojedini opozicioni političari, piše Blumberg, poručuju da je cilj "reforme" u mađarskoj vojsci da se oslabi njena istorijska orijentaciju prema Zapadu.

S obzirom na to da je Orbanova vlast pod pritiskom sve izrazitijih unutrašnjih problema, kao i institucija EU zbog kršenja vladavine prava, sad konsoliduje svoju moć tamo gde još nije - u vojsci.

Od 2010. Orban i njegova stranka Fides uspeli su da osiguraju uticaj nad sudstvom, medijima i univerzitetom i sprovode ideje tzv. neliberalne demokratije, što je u osnovi oblik diktature.

Ministar odbrane Mađarske pak tvrdi da u tome nema skrivene agende jer je pri tako velikoj skali promena ne mogu imati. Tvrdi i da se žele "uvesti meritokratija i kompetencija u odbrambene snage".

Ali, baš bi bilo neobično kad bi ministar odbrane javno priznao da se sprovodi masovna smenu u vojsci kako bi se povećao uticaj premijera, odnosno vladajuće stranke, ocenjuje Blumberg.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading