ČAK I PENTAGON SADA UPOZORAVA VAŠINGTON Da bi izbegle Treći svetski rat SAD moraju da urade samo jednu stvar
Foto: Shutterstock

SAD moraju da promene svoju spoljnu politiku kako bi našle izlaz iz globalne krize i izbegle početak Trećeg svetskog rata, rekao je ekspert UN za održivi razvoj Džefri Saks u intervjuu za srpsku "Politiku", objavljenom danas.

Komentarišući isporuku novih vrsta naoružanja Ukrajini, Saks je napomenuo da je ovo „deveta godina rata, a ne prva“ i da opasnost raste.

„Trenutno imamo rat u Ukrajini, Izrael bombarduje Iran, Amerika i Kina su na ivici direktne konfrontacije oko Tajvana – to je veoma opasno vreme. Ako sve ovo dalje eskalira, mi već flertujemo sa Trećim svetskim ratom. Verujem da postoji izlaz iz ove krize, ako SAD promene svoju spoljnu politiku i ako 150 zemalja koje nisu ni članice NATO ni saveznici SAD, izuzimajući Rusiju, glasaju na Generalnoj skupštini UN i zahtevaju hitnu prekid vatre i početak mirovnih pregovora“, rekao je Saks.

Ekspert je primetio da „čak i Pentagon sada upozorava Vašington“ na potencijalne posledice globalne krize i mogućnost nuklearnog rata.

Američke vlasti su 25. januara objavile svoju nameru da isporuče 31 tenk M1 Abrams u Kijev. U međuvremenu, nemačka vlada je potvrdila da će isporučiti 14 tenkova Leopard 2 iz svojih zaliha u Kijev, kao i da će ovlastiti treće zemlje da ponovo izvoze tenkove nemačke proizvodnje.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će tenkovi Leopard 2 biti isporučeni u Ukrajinu „pre kraja marta”.

Nameru za slanje tenkova u Kijev 25. januara najavila su i ministarstva odbrane Norveške i Slovačke, a ranije su takvu namjeru izjavile Velika Britanija, Poljska i Francuska.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading