POSTSOVJETSKE DRŽAVE NISU SIGURNE?! Putin otkrio kakav scenario smišlja Zapad
Foto: EPA/SERGEY GUNEEVSPUTNIK/KREMLIN / POOL

Govoreći u ponedeljak na tradicionalnom neformalnom samitu lidera Zajednice nezavisnih država (ZND) u Sankt Peterburgu, Putin je naglasio da su regionalni akteri, iako ponekad imaju različita mišljenja, spremni da sarađuju u rešavanju bilo kakvih sporova.

Ruski predsednik je istakao da je „prijateljski krug” svedočanstvo spremnosti članica ZND da sarađuju „u duhu istinskog strateškog partnerstva, obostrane koristi i poštovanja interesa svih zemalja”.

Putin je istakao ulogu koju ZND igra u podršci regionalnoj bezbednosti i stabilnosti. „Nažalost, izazovi i pretnje u ovoj oblasti, koje dolaze pre svega spolja, rastu svake godine“, rekao je on. U tom kontekstu, on je dodao da su obaveštajne agencije ZND i druge bezbednosne institucije bile angažovane u „bliskim kontaktima“.

Putin je priznao da se članovi ZND ponekad zavade.

„Glavna stvar je, međutim, da smo spremni i voljni da sarađujemo. Čak i ako dođe do bilo kakvih problematičnih pitanja, nastojimo da ih rešimo sami, zajednički, pružajući jedni drugima drugarski pomoć i posredovanje“, dodao je on.

Prema rečima ruskog lidera, produbljivanje saradnje između članica ZND je „u skladu sa fundamentalnim interesima naroda naših zemalja“, jer pomaže u rešavanju socijalnih i ekonomskih problema i istovremeno doprinosi regionalnoj bezbednosti.

Putin je takođe istakao da su članice ZND tesno povezane u kulturnom i istorijskom smislu, pri čemu je ruski jezik „moćna ujedinjujuća sila koja okuplja naše multinacionalne države“.

Predsednikova izjava usledila je nakon što je optužio Zapad da „smišlja scenarije za podsticanje novih sukoba” na postsovjetskom prostoru u pokušaju da sprovodi „politiku diktata u svim oblastima”. On je naveo sukob u Ukrajini kao primer takvih napora na septembarskom sastanku sa šefovima bezbednosnih agencija ZND.

VAŽNA PROMENA U KLJUČNOM TRENUTKU ZA RUSIJU Putin imenuje Medvedeva za svoju "desnu ruku"

Nastao nakon raspada Sovjetskog Saveza i uključivši neke od njegovih bivših republika, ZND promoviše saradnju u ekonomskim, političkim i vojnim poslovima. Samitu su, osim Putina, prisustvovali lideri Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragana

26.12.2022 21:42

Nema predaje kada je nasa, srpska teritorija KiM u pitanju, Srbija nije lako deljiva igracka za barabe, Vucic cuva i brine se za svoj narod.