AMERIČKA VOJSKA NA GRANICI RUSIJE
Foto: EPA/Foto: EPA

U saopštenju objavljenom u petak na sajtu ministarstva navodi se da su pripadnici američke vojske stacionirani u bazi Taara u gradu Voru, oko 20 kilometara od ruske granice.

Komentarišući dolazak američkih pripadnika, pukovnik Mati Tikerpuu, komandant 2. pešadijske brigade estonskih odbrambenih snaga, rekao je da očekuje da će moći da „integriše naše saveznike na nivou brigade i dobije dodatnu manevarsku jedinicu“.

 

 

Pukovnik Ričard Ikena, komandant artiljerije 1. pešadijske divizije SAD, rekao je da su američke trupe „uzbuđene što su u Estoniji“ i „raduju se što će raditi rame uz rame, zajedno sa našim saveznicima“.

U saopštenju se dodaje da se takođe očekuje da će Vašington rasporediti vod HIMARS u Estoniju zajedno sa pripadajućom opremom i sistemima za komandu i kontrolu. Ministar odbrane Hano Pevkur rekao je da će to omogućiti estonskim trupama da „nauče konopce“ upravljanja višestrukim raketnim sistemima pre nego što dobiju sopstvene jedinice HIMARS do 2025.

Ministarstvo je saopštilo da će dolazak američkih vojnika biti dokaz „zajedničkih vrednosti i interesa“ Vašingtona i Talina i da će poslužiti za ilustraciju „odličnih odbrambenih i bezbednosnih odnosa“ između dve nacije.

Vojni zvaničnici u Talinu su potrebu za povećanim prisustvom NATO-a u zemlji svodili na „pogoršanje bezbednosnog okruženja“ u Evropi i na „ničim izazvanu agresiju“ Rusije u Ukrajini.

Moskva je zauzvrat više puta osuđivala gomilanje snaga alijanse na svojim granicama i usmeravanje oružja u Ukrajinu, rekavši da će to samo produžiti sukob bez promene ishoda.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading