GOTOVO JE Evropa ukinula sva ograničenja putovanja zbog korone
Alo

Veće Evropske unije pozvalo je juče sve države članice da uklone preostala ograničenja putovanja zbog koronavirusa i omoguće punu slobodu kretanja unutar bloka.

U ovim preporukama je navedeno da države članice ne bi trebalo da nameću bilo kakva ograničenja koja se tiču javnog zdravlja.

Međutim, na snazi ipak ostaju neke mere zaštite u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

U ovom slučaju, kako je istaknuto, države bi trebalo da uvode mere poput vakcinacije, dokaza o testiranju ili prebolevanju… Kako prenosi Šengen viza info, u slučaju da se u nekoj trećoj zemlji ili bilo gde na svetu otkrije opasna varijanta virusa korona, državama članicama je ostavljena sloboda da uvode hitna privremena ograničenja putovanja.

- Takva ograničenja bi trebalo da važe 21 dan ukoliko država članica ne odluči drugačije, navedeno je u preporukama Veća EU.

Španija je, inače, bila poslednja zemlja koja je 21. oktobra ukinula kovid ograničenja za putnike van EU. Pre nje, to su učinile i vlasti Luksemburga.

Podsetimo, pandemija koronavirusa uticala je na sve u Evropi, ali posebno je pogodila turizam, pošto su u martu 2020. godine obustavljena sva putovanja u Evropu, unutar i van nje.

Ovaj sektor se još nije oporavio, a predviđa se da bi do kraja sledeće godine trebalo da dostigne 75 odsto rezultata iz 2019. godine.

Prema podacima Evropske komisije za putovanja, najbolje se opravlja aviosaobraćaj, a broj letova je u avgustu ove godine bio samo za 11 odsto manji od rekordnih rezultata iz 2019. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading