DA LI JE ZAPAD ZADRHTAO OD STRAHA? Putinov govor i nova realnost (VIDEO)
Foto: Ilustracija

Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin danas se obratio naciji, a on je tom prilikom objavio i delimičnu mobilizaciju.

- Mere mobilizacije počeće danas. Regrutaciji će biti podvrgnuti samo građani iz rezervnog sastava, pre svega oni sa iskustvom. Parlament će biti informisan o merama koje su potrebne za izvođenje delimične mobilizacije - rekao je Putin.

Kako je istakao Šejnjin, apel je od posebnog značaja za sve Ruse. Istovremeno, Putinove reči su izazvale paniku u inostranstvu: jasno su se pojavili obrisi nove realnosti ka kojoj se svet kreće, tvrdi on.

- Ali to razumemo ne samo vi i ja, već razumeju i lideri zapadnoevropskih zemalja, koji već osam godina čine sve kako bi ova stvar u Kijevu mogla da raste i da se održi - rekao je TV voditelj.

Zapad zabrinut, Podoljak tvrdi da rat ne ide po planu Moskve

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina izaziva strah od eskalacije sukoba i pretnje koje je uputio moraju se shvatiti ozbiljno, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Džilijan Kigan. 

Ona je, za Skaj njuz, rekla da Zapad nema kontrolu nad situacijom, a da nije sigurna ni da Putin ima kontrolu, tako da će očigledno doći do eskalacije sukoba.

Povodom Putinove indirektne pretnje da će upotrebiti nuklearno oružje, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao:

„Ne verujem da će on upotrebiti ovo oružje. Mislim da mu svet neće dozvoliti da koristi to oružje."

Ruska mobilizacija je bio predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim i naglašava da rat ne ide po planu Moskve, rekao je za Rojters savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading