ERDOGAN TRAŽIO PUTINU DA VRATI KRIM PA PORUČIO: Teritorije koje su napadnute biće vraćene Ukrajini!
Tanjug/Ap

Redžep Tajip Erdogan ukazao je na to da bi Ukrajini trebalo vratiti svu zemlju na koju je Rusija izvršila invaziju, uključujući i Krim koji su snage Rusije pripojile 2014. godine. On je to rekao u intervjuu američkom mediju PBS koji je objavio celokupni transkript njihovog intervjua sa turskim predsednikom.

"Ako će se uspostaviti mir u Ukrajini, naravno, vraćanje zemlje koja je napadnuta će postati zaista važno. To je ono što se očekuje. Ovo je ono što se traži. Putin je preduzeo određene korake. Preduzeli smo određene korake. Teritorije koje su napadnute biće vraćene Ukrajini", rekao je on.

Kaže kako s "prijateljem Putinom" od 2014. godine razgovara o Krimu. "Od 2014. godine razgovaramo sa mojim dragim prijateljem Putinom o tome i to smo tražili od njega. Zamolili smo ga da vrati Krim njegovim zakonitim vlasnicima… nažalost nijedan korak nije učinjen", rekao je Erdogan u intervjuu.

Na pitanje o tome šta misli ko ima prednost u ratu u Ukrajini Erdogan je odbio da da odgovor. "Kao lider, nisam voljan da ovo razmatram. Sve što želimo da uradimo i što želimo da vidimo je da okončamo ovu bitku mirom, bilo da se radi o Putinu, bilo Zelenskom, ja sam to uvek tražio i preporučivao. Ovo je sukob u kojem imamo mnogo žrtava. Ljudi umiru, a na kraju dana niko neće pobediti", kaže on.

Takođe je rekao da je o vođenju rata razgovarao direktno sa Putinom. "U Uzbekistanu sam se sastao sa predsednikom Putinom i imali smo veoma opsežne razgovore sa njim. I zapravo mi pokazuje da je voljan da ovo okonča što je pre moguće. To je bio moj utisak, jer je način na koji se stvari trenutno odvijaju prilično problematičan. Po dogovoru između strana biće razmenjeno 200 talaca. Mislim da će biti napravljen značajan korak napred", izjavio je Erdogan.

Tokom intervjua on je rekao da se "nijedna invazija ne može opravdati" i ostao diplomatski uzdržan kada su ga upitali da li je Putin napravio pogrešnu procenu sprovođenjem invazije.

"Nijedan lider posle toga ne bi rekao da je to greška. Niko neće reći, da, pogrešio sam. Ista stvar se može primeniti i na Ukrajinu. Zelenski, da li mislite da kada je krenuo u protivofanzivu, da li oseća da je napravio grešku? Vođe, kada krenu putem, veoma će teško da se vrate nazad. Liderima je veoma teško da se vrate nazad", zaključio je on.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dejan

21.09.2022 00:01

Zašto on ne vrati Kipar? On je uradio mnogo goru stvar jer Kipar nikad nije bio turski. Upali su tamo i jednostavno blokirali i sad se pravi lud.