GUTEREŠ POZVAO SVETSKE LIDERE: Hajde da radimo kao jedan, naš je svet u opasnosti i paralizovan
Foto: EPA/EPA/ EDUARDO MUNOZ

- Naš je svet u opasnosti i paralizovan - rekao je Gutereš u obraćanju svetskim liderima, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Gutereš je kazao da ipak postoji nada, preneo je AP.

Ističući da su saradnja i dijalog jedini put napred, on je upozorio da nikakva sila ili grupa sama ne može da donese odluke.

- Hajde da radimo kao jedan, kao koalicija sveta, kao ujedinjene nacije - pozvao je on lidere okupljene u ogromnoj sali Generalne skupštine.

VUČIĆ U UJEDINJENIM NACIJAMA Predsednik na otvaranju debate svetskih lidera, sastao se sa brojnim zvaničnicima (FOTO) - Alo.rs


Generalni sekretar UN je govorio o ratu u Ukrajini, povećanju broja sukoba u svetu, vanrednoj situaciji zbog klimatskih promena, teškoj finansijskoj situaciji u kojoj su zemlje u razvoju i nedavnim neuspesima u ostvarivanju ciljeva UN kao što je okočanje gladi i kvalitetno obrazovanje za svu decu.

On je upozorio na ono što je nazvao "šumom crvenih zastava" oko novih tehnologija uprkos obećavajućim napretcima u lečenju bolesti i povezivanju ljudi.

Gutereš je rekao da su platforme društvenih medija zasnovane na modelu koji monetizuje bes i negativnost.

Veštačka inteligencija, kako je kazao, kompromituje integritet informacionih sistema, medija i zapravo, samu demokratiju.

Svetu nedostaje čak i početak "globalne arhitekture'''' da se izbori sa talasima izazvanim ovim novim tehnologijama zbog ''''geopolitičkih tenzija'''', naglasio je Gutereš.

Nuklearni savez Kine i Rusije noćna mora za SAD! - Alo.rs

On je pozvao bogate zemlje da oporezuju dodatne profite kompanija za fosilna goriva i da taj novac koriste za pomoć zemljama pogođenim klimatskom krizom i ljudima koji se bore sa porastom cena hrane i energije, preneo je Rojters.

Pratite nas i na Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading