SIRIJSKA VOJSKA RASPOREDILA TEŠKE HAUBICE Spremna da brani Kurde od turskog napada
Foto: Printscreen

Sirijska vojska je rasporedila haubice "Gvozdika" u blizini Manbidža koji drže kurdske snage SDF u severnom Alepu.

Sirijska arapska armija (SAA) nastavlja da raspoređuje pojačanja u oblastima koje drže Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima u severnoj Siriji.

Dana 16. jula, vojska je rasporedila šest samohodnih haubica 2S1 "Gvozdika" 122 mm i oko 200 vojnika u oblasti Avsajli u blizini grada Manbidža u severnom delu Alepa. Pojačanje je stiglo u konvoju koji je bio u pratnji ruskih vojnih helikoptera.

Haubica "Gvozdika" sovjetske proizvodnje ima efikasan domet paljbe veći od 15 kilometara i može da ispali do pet projektila u minuti.

Manbidž je jedan od dva grada koje je predsednik Redžep Tajip Erdogan imenovao kao glavne mete svake nove turske vojne operacije protiv SDF-a u severnoj Siriji, dok je druga meta grad Tel Rifat koji se takođe nalazi u severnom Alepu.

Kao odgovor na pretnje Turske, SAA je proširila svoje vojno prisustvo oko dva grada u poslednjih nekoliko nedelja prema novom sporazumu sa SDF-om.

Prisustvo SAA u područjima pod kontrolom SDF-a ima za cilj da odvrati Tursku. SDF se nada da će se sirijske trupe boriti "rame uz rame" sa njihovim borcima i obezbediti vatrenu moć potrebnu za zaustavljanje svake nove turske operacije.

Na nedavnoj konferenciji za novinare, glavnokomandujući grupe, Ferhat Abdi Sahin, rekao je da se turska vojska i njeni zastupnici neće suočiti samo sa SDF-om, već i sa SAA.

Rusija je već upozorila Tursku da bi nova operacija protiv SDF-a mogla dovesti do vojne konfrontacije sa Damaskom.

U Teheranu će 19. jula biti održan rusko-iransko-turski sastanak na kojem će predsednik Vladimir Putin i predsednik Ebrahim Raisi, kako se navodi, pokušati da ubede predsednika Erdogana da odustane od svojih vojnih planova.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading