REKORDAN RAST CENA NA SVETSKIM BERZAMA Rat u Ukrajini "katastrofalan za globalnu hranu"
Foto: Alo/ilustracija

Iara International, koja posluje u više od 60 zemalja, kupuje značajne količine osnovnih sirovina iz Rusije.

Cene đubriva su već bile visoke zbog rastućih veleprodajnih cena gasa.

Iarin šef, Svein Tore Holsether, upozorio je da bi situacija mogla postati još teža.

„Stvari se menjaju iz sata u sat“, rekao je za Bi-Bi-Si.

„Već smo bili u teškoj situaciji pre rata... a sada je to dodatni poremećaj u lancima snabdevanja i približavamo se najvažnijem delu ove sezone za severnu hemisferu, gde treba da se preseli mnogo đubriva. i to će vrlo verovatno uticati."

Rusija i Ukrajina su jedni od najvećih proizvođača u poljoprivredi i hrani na svetu.

Rusija takođe proizvodi ogromne količine hranljivih materija, poput potaše i fosfata - ključnih sastojaka u đubrivima, koji omogućavaju rastu biljaka i useva.

„Polovina svetske populacije dobija hranu kao rezultat đubriva... i ako se to ukloni sa polja za neke useve, [prinos] će pasti za 50%“, rekao je gospodin Holseter.

„Za mene nije važno da li se krećemo u globalnu krizu hrane – već koliko će kriza biti velika.

Njegova kompanija je već bila pogođena sukobom nakon što je projektil pogodio Iarinu kancelariju u Kijevu. 11 osoblja je nepovređeno.

Kompanija sa sedištem u Norveškoj nije direktno pogođena sankcijama Rusiji, ali mora da se nosi sa posledicama. Pokušaj obezbeđivanja isporuke postao je teži zbog poremećaja u brodarskoj industriji.

Samo nekoliko sati nakon što je Holseter razgovarao za BBC, ruska vlada je pozvala svoje proizvođače da zaustave izvoz đubriva.

On je istakao da oko četvrtine ključnih nutrijenata koji se koriste u evropskoj proizvodnji hrane dolazi iz Rusije.

"U isto vreme činimo sve što možemo da uradimo u ovom trenutku kako bismo takođe pronašli dodatne izvore. Ali sa tako kratkim rokovima to je ograničeno", rekao je on pre nego što je vest izašla.

Analitičari su takođe upozorili da bi taj potez značio veće troškove za poljoprivrednike i manji prinos useva. To bi moglo dovesti do još većih troškova za hranu.

Za proizvodnju amonijaka, ključnog sastojka azotnog đubriva, potrebne su ogromne količine prirodnog gasa. Iara International se oslanja na ogromne količine ruskog gasa za svoja evropska postrojenja.

Prošle godine je bila prinuđena da privremeno obustavi proizvodnju oko 40 odsto svojih kapaciteta u Evropi zbog skoka veleprodajne cene gasa. I drugi proizvođači su smanjili zalihe.

U kombinaciji sa višim cenama isporuke, sankcijama Belorusiji (još jednom velikom snabdevaču potaše) i ekstremnim vremenskim prilikama - ovo je izazvalo veliki skok cena đubriva prošle godine, što je doprinelo porastu cena hrane.

Kompanija kaže da vrši svakodnevne procene o tome kako da održi snabdevanje i da je prerano reći da li bi moglo biti više isključenja.

Priznaje da ima "veoma jaku obavezu" da zadrži proizvodnju na onome što opisuje kao kritičnu tačku.

Ali Iarin šef kaže da svet mora, dugoročno gledano, da smanji svoju zavisnost od Rusije u globalnoj proizvodnji hrane.

„S jedne strane, pokušavamo da održimo đubrivo do farmera kako bismo održali poljoprivredne prinose.

„Istovremeno... mora biti snažna reakcija. Osuđujemo rusku vojnu invaziju na Ukrajinu, tako da je ovo dilema koja je, iskreno, veoma teška.

Klimatske promene i rastuća populacija već su dodavali izazove sa kojima se suočava globalni sistem proizvodnje hrane - sve pre nego što je pandemija počela.

Neviđen rast cena na tržištu

Cena zlata raste iznad 2.000 dolara

Brent nafta skočila na 130 dolara

Berza u Hong Kongu je u padu od 4%, japanski Nikei 225 pao je za 3,6%. Azijske berze su teško pogođene. Rast cena nafte plaši globalne investitore.

Sirova nafta, kukuruz i pšenica su skoro više od vrhunca globalne finansijske krize iz 2008.

Bakar 11.000$

Izvršni direktor Iara International opisuje rat kao "katastrofu povrh katastrofe", naglašavajući koliko je globalni lanac snabdevanja hranom ranjiv na šokove.

To će povećati nesigurnost hrane u siromašnijim zemljama, dodaje on.

„Moramo imati na umu da je u poslednje dve godine došlo do porasta za 100 miliona više ljudi koji idu u krevet gladni... tako da je ovo što će doći na vrh zaista zabrinjavajuće.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading