HITNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN Povod sastanka je najnovija akcija Rusije koja je izazvala GLOBALNU UZBUNU
EPA

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće hitan sastanak u petak u 11:30 časova po lokalnom vremenu (17:30 kod nas) nakon ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini, saopštile su diplomate.

Ruske snage zauzele su danas najveću evropsku nuklearnu elektranu u teškim borbama na jugoistoku Ukrajine, što je izazvalo globalnu uzbunu, ali je veliki požar u zgradi za obuku ugašen i zvaničnici su rekli da je postrojenje sada bezbedno.

Rusko ministarstvo odbrane ocenilo je požar u fabrici kao napad ukrajinskih diverzanata i saopštilo da njegove snage kontrolišu lokaciju.

HITNA SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN Povod sastanka je najnovija akcija Rusije koja je izazvala GLOBALNU UZBUNU

Tanjug

 

"Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Irska, Norveška i Albanija sazvale su hitan sastanak Saveta bezbednosti UN nakon ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini", saopštila je Olivija Dalton, portparol američke misije u UN.

Očekuje se da će nekoliko zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, dati svoje komentare na sastanku.

Ujedinjene nacije su bile na čelu diplomatskih napora oko ruske invazije na Ukrajinu - nakon što su sazivale Savet bezbednosti i Generalnu skupštinu nekoliko puta u poslednjih nekoliko nedelja.

U sredu, na istorijskom glasanju, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je velikom većinom glasala za osudu Rusije zbog invazije na Ukrajinu i zahtevala da Moskva prestane da se bori i povuče svoje vojne snage, akciju koja ima za cilj diplomatsku izolaciju Rusije od svetske organizacije.

Sve najnovije vesti o konfliktu u Ukrajini čitajet NA NAŠEM BLOGU UŽIVO.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading