BAJDEN O OPERACIJI U KABULU Mobilisaću sva moguća sredstva, ali ne mogu da garantujem konačan ishod
EPA

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je večeras u Vašingtonu da ne može da garantuje "konačan ishod" operacije evakuacije u Kabulu, za koju je rekao da je jedna od "najtežih u istoriji" na kraju 20 godina rata u Avganistanu.

- Misija evakuacije je opasna. Ona uključuje opasnost za naše oružane snage i sprovodi se pod teškim uslovima - rekao je Bajden u govoru u Beloj kući.

Predsednik SAD je priznao da ne može da obeća kakav će biti konačni ishod.

- Međutim, kao vrhovni komandant, mogu da vas uverim da ću mobilisati sva moguća sredstva - rekao je Bajden i dodao da su samo SAD "sposobne da vode takvu operaciju, koja je jedna od najtežih u istoriji".

Dodao je su SAD od 14. avgusta evakuisale oko 13.000 ljudi, 18.000 od jula, a hiljade ih je evakuisano privatnim letovima "kojima upravlja američka vlada".

Predsednik SAD je rekao da je njegova zemlja posvećena evakuaciji svih Avganistanaca koji su tokom rata pomagali SAD i njenim operacijama u Avganistanu.

Bajden se našao na meti kritika zbog haotičnih scena evakuacije u Kabulu.

- Mi smo u stalnom kontaktu sa talibanima i radimo na tome da civilima obezbedimo siguran pristup aerodromu - rekao je američki predsednik.

Bajden je rekao da to haotično povlačenje nije uticalo na kredibilitet SAD u medjunarodnoj zajednici.

- Naši saveznici u svetu ne dovode u pitanje naš kredibilitet - dodao je Bajden.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading