Migranti
Youtube/Printscreen
Migranti

Youtube/Printscreen

Migranti, Foto: Youtube/Printscreen

Migranti iz Hondurasa sukobili su se sa meksičkim trupama koje su blokirale kolonu od 2.500 migranata na mostu, na granici sa Gvatemalom, dok stotine stražara postavljaju na obali reke kako bi sprečili prelazak.

Migranti su se u subotu sukobili sa meksičkim trupama na mostu na granici sa Gvatemalijom. Hiljade centralnoameričkih migranata pokušalo je da pređe most koji se nalazi na reci Sukijate između Meksika i Gvatemale.

Honduraški migranti mahali su zastavom svoje države i pevali državnu himnu dok su se približavali mostu. U jeku sukoba, gvatemalske vlasti procenile su da je 2.500 migranata bilo na mostu, ili da pokušavaju da se popnu na njega.

Ubrzo su izbili sukobi dok je grupa od nekoliko stotina uglavnom honduraških migranata pritisnuta napred da bi prešla most, a onda bi ih snage bezbednosti Meksika odgurnule nazad.

Desetine ljudi koji su poslednjih dana ušli u Gvatemalu iz Hondurasa stižu na meksičku granicu, a većina njih još napreduje ka većem karavanu, testirajući odlučnost Meksika da uvaži zahteve SAD za obuzdavanjem prijema migranata.

Stotine stražara postrojilo se uz reku kako bi sprečili migrante da tajno uđu u Meksiko. Glas sa zvučnika upozoravao je iznova i iznova da onima koji žele da prođu kroz Meksiko ne može biti odobren azil u SAD, čak i ako tamo stignu.