Indonezija zemljotres
Printscreen
Indonezija zemljotres, Foto: Printscreen

Talasi, koje Nešnel džiografik opisuje kao "misterioznu tutnjavu" koja je prešla preko sveta, prvo su se pojavili kod francuskog ostrva Majot, između Afrike i severnog Madagaskara.

Oni su pokrenuli lančanu reakciju i aktivirali senzore u Zambiji, Keniji i Etiopiji, da bi se protom proširili na Čile, Novi Zeland, Kanadu, pa sve do Havaja, skoro 18.000 kilometara dalje, piše Nešnel džiografik.

Pročitajte još:

 

Zemljotresi proizvode seizmičke talase, koji se kreću ili po površini Zemlje, ili kroz nju. Naučnici i dalje raspravljaju o tome šta ih je izazvalo 11. novembra, a kao mogući uzroci spominju se nuklearna proba, podmornica ili vulkan.

"Nisam video ništa slično. Ipak ne mora da znači da je uzrok toliko čudan", kaže Jeran Ekstrem, seizmolog sa Univerziteta Kolumbije.

Nešnel džiografik prenosi da je francuski geolozi sumnaju da u vodama Majota nastaje novi vulkan. Oni misle da je čudna čudna "zvonjava" možda izazvana kretanjem magme 50 kilometara od obale i ispod duboke vode.

Ekstrem veruje da je neuobičajeno jasan signal možda izazvalo bućkanje magme unutar komore, ili njeno potiskivanje kroz pukotinu neposredno ispod površine stena, prenosi news.com.au.

Žan-Pol Ampuero, seizmolog Univerziteta Azurne obale rekao je za "Nešnel džiografik" da su seizmički talasi kao "muzički instrument", a da tonovi zavise od veličine istrumenta.